Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

1 вересня, 2009 - 00:00

Далай-Лама приїхав підтримати тайців

Далай-Лама прибув на Тайвань, попри різку критику з боку материкового Китаю, з якою раніше виступив уряд КНР, виявивши свій «рішучий опір». Під час свого візиту, який триватиме впродовж тижня, духовний лідер Тибету планує висловити співчуття й підтримати мешканців острова, які втратили рідних і близьких під час руйнівних повеней і обвалів, викликаних тайфуном «Моракот». Повінь у центральних і південних районах Тайваню, викликана тайфуном «Моракот», що обрушився на острів 8 серпня, стала найсильнішою за останні півсторіччя. За офіційними даними, оприлюдненими адміністрацією острова, кількість жертв руйнівної стихії сягнула 461 особи, при цьому 192 місцевих мешканця вважаються зниклими безвісти. Заподіяний тайфуном економічний збиток оцінюється щонайменше у 365 млн. доларів. Візит Далай-Лами мав пройти на фоні поліпшення відносин між островом і материковим Китаєм, однак, за словами представника Державної ради з міжнародних справ острова, «може спричинити негативні наслідки у відносинах між КНР і Тайванем».

НАТО шукає шляхів вирішення проблем із талібами

Стратегія коаліційних військ стосовно талібів не працює. Як повідомляє BBC, про це заявив у своїй доповіді голова коаліційних військ у Афганістані Стенлі Маккрістал. Афганці, за його словами, втрачають віру в коаліцію, оскільки війна проти Талібану ніяк не покращила їхнє життя. Водночас Маккрістал зазначає, що можна зняти 60% проблем із талібами, якби для них знайшлася яка-небудь робота в сучасному Афганістані. Нагадаємо, в липні голова Комітету начальників штабів збройних сил США адмірал Майкл Маллен заявив, що Вашингтон розраховує «почати перелом» у військових подіях у Афганістані «в найближчі рік-півтора». У квітні прем’єр-міністр Великої Британії Ѓордон Браун оголосив про нову стратегію в боротьбі з вилазками бойовиків Талібану в районі афганського кордону з Пакистаном, згідно з якою контроль над провінціями було передано в руки афганського уряду поступово — аналогічно до того, як це було в Іраку.

У боротьбі з вогнем у Каліфорнії загинули пожежники

Під час операції з гасіння лісових пожеж, що не вщухають уже чотири дні в Каліфорнії, загинули два співробітники пожежних служб. Повідомляється, що пожежники померли від травм, отриманих в автокатастрофі: їхній автомобіль розбився біля одного з пагорбів, охоплених вогнем. Влада Каліфорнії каже, що лісові пожежі, які бушують у горах над Лос-Анджелесом, загрожують мешканцям 12 тис. будинків. Каліфорнійський губернатор Арнольд Шварценеггер заявив, що вогонь у горах, який не стихає протягом останніх чотирьох днів, «усе ще абсолютно не піддається контролю». Рятувальні служби ухвалили рішення про евакуацію людей із 10 тис. будинків у Лос-Анджелесі. Дотепер вигоріли вже 142 квадратні кілометри лісу, і вогонь продовжує поширюватися. Боротьбу зі стихією ведуть близько 2 тис. пожежників. Експерти не виключають, що боротьба з вогнем може тривати ще тиждень. Наразі вдалося загасити лише 5% площ, охоплених вогнем. Роботу пожежників ускладнює не тільки посушлива погода, але й каліфорнійський ландшафт, багатий на круті схили та важкодоступні райони. За словами Шварценеггера, мешканці Каліфорнії повинні підкоритися наказам про евакуацію. При цьому він підкреслив, що троє американців, які постраждали від пожеж, недооцінили небезпеку.

Берлусконі критикують за візит до Лівії

Прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі під час короткострокового візиту до Лівії разом із лідером країни Муаммаром Каддафі урочисто відкрив першу ділянку нової швидкісної автомагістралі, яка пройде по північному узбережжю Африки від Туніса до Єгипту. Нинішній візит італійського прем’єра приурочений до річниці підписання договору про дружбу між Італією та Лівією. Наразі вздовж лівійського узбережжя проходить вузька двосмугова дорога, яку свого часу побудували за наказом італійського диктатора Беніто Муссоліні. Сильвіо Берлусконі став першим західним лідером, який відвідав Тріполі лише через тиждень після звільнення з шотландської в’язниці лівійця Абдельбасета Меграхі, засудженого за вибух авіалайнера над Локербі. Родичі загиблих у Британії та США були обурені тим, що на батьківщині Меграхі зустріли як героя, а полковник Каддафі особисто вітав Меграхі в телеефірі. З засуджуючими заявами виступили президент США Барак Обама, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд і перший міністр Шотландії Алекс Салмонд. У зв’язку з цим у багатьох країнах Заходу звучить різка критика на адресу Берлусконі. Тим часом представники італійського прем’єра наголошують, що Сильвіо Берлусконі сам відмовився від запрошення Муаммара Каддафі взяти участь у запланованих на 1 вересня урочистостях з нагоди 40-річчя державного перевороту, під час якого 1969 року полковник Каддафі прийшов до влади в Лівії.

Газета: 
Рубрика: