Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

9 липня, 2009 - 00:00

Папа Римський запропонував реформувати Організацію Об’єднаних Націй

Папа Римський Бенедикт XVI запропонував країнам усього світу реформувати ООН та інші міжнародні фінансові організації таким чином, щоб вони змогли стати основою для створення єдиної сім’ї народів. Про це йдеться в новій папській енцикліці під назвою «Милосердя в Істині», опублікованій на сайті Ватикану. На думку понтифіка, розвиток людства полягає в розумінні того, що люди всієї планети є однією великою родиною, а не просто випадково живуть поряд одне з одним. Реформування ООН і світових фінансових інститутів також допоможе відновити світову економіку й захистити її від майбутніх потрясінь. На думку Бенедикта XVI, нова економічна система має бути зорієнтована не на найшвидше отримання вигоди, а на дотримання моральних принципів, милосердя і принесення користі суспільству. Енцикліка «Милосердя в Істині» стала третьою за рахунком із квітня 2005 року, коли Бенедикт був обраний новим Папою Римським. Підготовка цього документа, представленого за день до самміту Великої Вісімки, зайняла більше двох років. Передбачалося, що він буде опублікований раніше, але понтифіку довелося переглянути багато пунктів свого звернення у зв’язку з початком світової економічної кризи.

У ФРН ухвалено антимафіозний закон

Перш ніж піти на літні канікули, Бундестаг одноголосно і без попереднього обговорення прийняв серію законів, спрямованих на посилення боротьби з мафією та організованою злочинністю, повідомляє Die Zeit. За словами члена парламентського кабінету з внутрішньої політики і права Уве Беннетера (СДПН), новий закон робить відмивання брудних грошей у ФРН значно складнішим і надає правоохоронним органам додаткові можливості вилучати прибутки, отримані злочинним шляхом. Як зазначає Die Zeit, раніше Німеччина вважалася таким собі раєм для мафіозі, які охоче вкладали гроші, отримані від занять рекетом, наркоторгівлі та скоєння замовних убивств, у акції німецьких підприємств і нерухомість у ФРН. При цьому через численні бюрократичні обмеження перевірка походження грошей була ускладнена, що сприяло відмиванню великих сум. Відтепер, якщо мафіозі був засуджений, наприклад, в Італії або будь-якій іншій державі ЄС, влада ФРН без зайвого зволікання може заарештувати його майно. При цьому найчисленнішою є не турецька мафія.

Анархісти та праворадикали влаштували в Афінах погром

У столиці Греції Афінах у ніч на 8 липня відбулися зіткнення між анархістами і представниками праворадикальних угруповань. Напередодні ввечері грецькі анархісти вийшли на демонстрацію на захист прав незаконних мігрантів. Однак незабаром учасників мітингу атакували місцеві праворадикали. Поліція Афін спробувала зупинити учасників заворушень, але правоохоронці були відразу ж закидані камінням із обох боків. До правоохоронних органів застосували сльозогінний газ. Під час нічних заворушень маніфестанти перевертали й підпалювали сміттєві баки, били скло й автомобілі. Кілька осіб травмовано. Нагадаємо, 10 травня у центрі Афін відбулися масштабні зіткнення між анархістами та поліцією, які були спровоковані мітингом представників крайніх правих організацій, що виступають проти імміграції до Греції.

Голова СОТ передрік соціально-політичну кризу

Найнебезпечніші соціально-політичні ефекти глобальної економічної кризи ще попереду. Про це заявив голова Світової організації торговлі Паскаль Ламі, повідомляє AFP. За його словами, таке погіршення умов може стати причиною посилення протекціонізму. Ламі додав, що цей час стане своєрідним «стрес-тестом» для СОТ. «Боротьба з протекціонізмом уже триває», — додав він. Голова організації заявив, що наполягатиме на боротьбі з тенденціями відособлення окремих країн і регіонів у світовій економіці на самміті Великої Вісімки, який відбувається цього тижня в Італії. Наостанок Ламі відзначив, що необхідно завершити переговори в рамках Дохійського раунду, що розпочалися ще 2001 року, але так нічим і не закінчилися. Основною причиною провалу переговорів була незгода із сільськогосподарськими тарифами та субсидіями, що встановлюються у розвинених країнах з одного боку і промисловим протекціонізмом у країнах, що розвиваються. Попри антипротекціоністську риторику світових лідерів, більшість країн світу фактично почали займатися відгородженням своєї економіки від зовнішньої конкуренції в умовах кризи.

Iндонезійці підтримали чинного президента

Нинішній президент Індонезії Сусіло Бамбанг Юдхойоно, який вважався фаворитом передвиборчих перегонів, може перемогти на президентських виборах, які відбулися вчора, вже в першому турі, набравши понад 50% голосів. Про це свідчать перші попередні офіційні дані та опитування на виході з дільниць. Згідно з цими даними, за Юдхойоно віддали голоси 54% виборців. На другому та третьому місцях знаходяться віце-президент Юсуф Калла з 25,92% і екс-президент Мегаваті Сукарнопутрі 21,33%. Юдхойоно, який ішов на вибори з лозунгами «Боротьба з корупцією» та «Допомога найбіднішим», стверджує, що він приніс Індонезії стабільність і зростання після часів політичного та економічного хаосу кінця 1990-х років, коли від влади був усунений президент Сухарто. Він пообіцяв, що у разі свого переобрання, спрямує всі зусилля на боротьбу з фінансовою кризою та на реформування державних інститутів. У голосуванні, яке відбулося у спокійній обстановці, взяли участь 186 млн. виборців із 235-мільйоного населення країни, 90% яких — мусульмани. Варто зазначити, що це найбільша мусульманська країна у світі.

Газета: 
Рубрика: