Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

30 травня, 2009 - 00:00

Держдеп США: Вашингтон не пожертвує Києвом у діалозі з Москвою

Покращення відносин США з Росією не відбуватиметься за рахунок України. Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив заступник державного секретаря США Джеймс Стайнберг. Він також «запевнив лідерів України, що інтереси їх країни не стануть предметом торгів». «Ми також дали зрозуміти Росії, що ми розраховуємо на їх повагу до незалежності всіх країн регіону і що всі країни в регіоні мають право самостійно ухвалювати стратегічні рішення щодо свого майбутнього», — сказав заступник державного секретаря США. Дж.Стайнберг наголосив, що ні Україна, ні «будь-яка інша країна не є розмінною монетою у відносинах (США) з Росією». «Україна повинна мати можливість ухвалювати рішення самостійно. Ми ніколи не зможемо підтримати інтереси однієї країни за рахунок іншої. Ми вважаємо, що покращення відносин з Росією є добрим не лише для США й Росії, а й для України також. І всі, кого я зустрічав в Україні, мають таку саму думку», — додав він. Під час запланованої на липень зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим президент США Барак Обама чітко дасть зрозуміти, що відносини США з Росією не забезпечуватимуться за рахунок якоїсь із країн регіону, повідомив Дж.Стайнберг.

Генсек ООН закликає жінок іти в миротворці

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун привітав миротворців із їх Міжнародним днем. У своєму привітанні він закликав жінок активніше приєднуватися до миротворчої діяльності. «Суть не в тому, щоб забезпечити гендерну рівність заради рівності; важливо скористатися унікальними та потужними ресурсами, які може забезпечити участь жінок», — пояснив Генсек. При цьому він додав, що жінки-миротворці здатні краще спілкуватися з місцевими жінками, вселяючи більше відчуття безпеки й «показуючи приклад розширення прав і можливостей жінок». Пан Гі Мун також зазначив, що 2008 рік був найтрагічнішим за всю історію миротворчої організації. Генсек ООН нагадав, що зараз кількість миротворців, які перебувають у гарячих точках світу, досягла рекордно високого рівня — загальна кількість дислокованих військовослужбовців, цивільних осіб і поліцейських перевищує 113 тис. осіб. При цьому, наголосив Гі Мун, миротворчі зусилля часто супроводжуються значними втратами серед миротворців. 2008 року загинули 132 миротворці — це найбільші втрати, зазнані протягом одного року, за всю історію миротворчої діяльності ООН. При цьому, як зазначив Гі Мун, серед загиблих — десять жінок.

Обама вірить у визнання Iзраїлем формули «двох держав»

Президент США Барак Обама висловив упевненість, що Ізраїль визнає, що створення палестинської держави найбільш відповідає його безпековим інтересам. На думку американського лідера, важливо, щоб усі країни, а особливо арабські, підтримали формулу «двох держав». Виступаючи після зустрічі з головою Палестинської автономії Махмудом Аббасом, Обама знову закликав Ізраїль відмовитися від розширення єврейських поселень. Він також заявив, що палестинці повинні покласти край насильству щодо Ізраїлю. У свою чергу Аббас заявив про дотримання зобов’язань, визначених у близькосхідний «дорожній карті». Водночас палестинці говорять, що рух до мирного розв’язання проблеми неможливий без вирішення питання єврейських поселень на Західному березі ріки Йордан. Підтримана США «дорожня карта», ухвалена 2003 року, свідчить, що Ізраїль повинен припинити будь-яку діяльність, пов’язану з поселеннями, включаючи їх природне зростання. Цей план також вимагає від палестинської влади покласти край діяльності бойовиків, які планують напади на Ізраїль. Зустріч Обами з Аббасом є третьою серед чотирьох, проведення яких вважається ключовим у справі пожвавлення мирного процесу.

Газета: 
Рубрика: