Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

24 березня, 2009 - 00:00

Криза «підставила» прем’єра Угорщини

Учора 47-річний прем’єр Угорщини Ференц Дюрчань повідомив парламент про відставку. Напередодні він поінформував про своє рішення президента країни Ласло Шойома. На з’їзді правлячої Угорської соціалістичної партії (УСП) політик заявив: «Мені кажуть, що я — завада для створення стабільного уряду більшості, необхідного для здійснення змін. Якщо я завада, я її усуваю і пропоную сформувати новий уряд на чолі з новим прем’єром». Наступника Дюрчань не назвав, запропонувавши УСП на новому з’їзді через два тижні визначитися з кандидатурою прем’єра. Парламент, де у соціалістів менш як половина депутатів, обговорюватиме її 14 квітня. Опозиційна правоцентристська партія «Фідеш» заявила, що її не влаштовує «технічна заміна» Дюрчаня до загальних виборів 2010 року: «Кабінет соціалістів — ганьба Угорщини, тому потрібні дострокові вибори». Рейтинг Дюрчаня становить 18% — найнижчий для прем’єра посткомуністичної Угорщини з 1990 року, але понад 80% делегатів з’їзду переобрали його главою УСП. На боротьбу з кризою МВФ виділив Угорщині $25,1 млрд., але 15 березня в Будапешті відбулися акції протесту, що вилилися в погроми. Репутація Дюрчаня, який став прем’єром 2004 року й підтвердив свою посаду на виборах 2006 року, постраждала, коли він визнав, що брехав виборцям про реальний стан економіки.

«Шістьма кольорами» про НАТО

У зв’язку зі святкуванням 60-ї річниці НАТО заплановано випуск DVD-диску «Шість кольорів», в якому зібрано серію коротких відеофільмів, що ілюструють вплив діяльності Альянсу на повсякденне життя людей. У шести різних історіях розповідають про різні аспекти Альянсу і демонструють великий внесок НАТО в безпеку громадян і їхнього оточення. «Про НАТО чули всі, але люди, особливо молоде покоління, не знають, що робить НАТО. Мета цих розповідей полягає в тому, щоб продемонструвати, що з досвідом НАТО, з нашими можливостями ми здатні створити краще, безпечніше середовище для громадян», — розповів Жан-Франсуа Бюро, помічник генерального секретаря НАТО з питань громадської дипломатії. Кожен відеофільм присвячений відповідним проектам НАТО: сейсмічна оцінка і реабілітація існуючих будівель в Туреччині; медична допомога мешканцям Косово; оцінка та виявлення вибухівки, що залишилася з часів війни у Йорданії; виявлення підводних мін і бомб в Італії та Латвії; боротьба проти кібернападів в Естонії; адаптація колишніх військовослужбовців у Боснії та Герцеговині до цивільного життя. «Шість кольорів» вийдуть англійською і французькою мовами до чергового саміту в Страсбурзі/Келі, який відбудеться 3—4 квітня. DVD розповсюджуватиметься на саміті і транслюватиметься телеканалом НАТО в мережі інтернет, а також на веб-платформах 2.0, таких як Youtube і Dailymotion.

Македонці не обрали президента з першого разу...

На президентських виборах, що відбулися минулої неділі в Македонії, жоден з кандидатів не зміг набрати більше половини голосів виборців. Другий тур призначено на 5 квітня, повідомляє AFP. За посаду голови держави боролися сім претендентів. За попередніми даними, фаворит перегонів Георгій Іванов, висунутий правлячою Демократичною партією македонської національної єдності (ВМРО-ДПМНЄ), зміг заручитися підтримкою 38% виборців. Другим став підтриманий опозиційним Соціал-демократичним союзом Любомир Фрчкоський, який набрав 19,7% голосів, а третім — незалежний кандидат, колишній міністр внутрішніх справ Любе Бошкоський, якого Гаазький трибунал звинувачує в скоєнні воєнних злочинів і який отримав 16,5% голосів. Чинний президент країни Бранко Црвеновський вважає за краще відмовитися від боротьби за збереження своєї посади через конфлікт з правлячою коаліцією на чолі з прем’єром Ніколою Груєвським. Вибори в Македонії, вперше після проголошення незалежності 1991 року, відбулися без серйозних інцидентів і значних порушень процесу голосування. Проведення демократичних виборів — одна з головних умов вступу Македонії до НАТО та Європейський Союз. У західних районах країни волевиявлення було укладнене великим снігопадом, але, незважаючи на погодні умови, явка по країні перевищила 50 відсотків, необхідних для визнання виборів такими, що відбулися.

...словаки — теж

Підсумки минулих у Словаччині президентських виборів показали, що ніхто із семи висунутих політичними партіями й рухами кандидатів на найвищу державну посаду не зміг заручитися необхідною для перемоги підтримкою виборців. Тому країну чекає другий тур президентських виборів. Лідером першого туру став діючий президент Словаччини, 68-річний Іван Гашпарович, який набрав 46,7% голосів виборців, тоді як за його суперника — лідера опозиції Івету Радикову проголосували 38,1% словацьких громадян. Іван Гашпарович, який, як прогнозують незалежні братиславські політологи, має найбільші шанси бути переобраним на другий п’ятирічний президентський термін, спирається на активну підтримку партій діючої урядової коаліції — «Напрямок — соціальна демократія» та Словацької національної партії. За даними центральної виборчої комісії Словаччини, явка на минулих виборах була досить низькою. На виборчі дільниці прийшло трохи більш як 40 відсотків громадян, які мають право голосу. За даними деяких досліджень, зараз словаків більше цікавлять не вибори президента, а зростання безробіття й зниження рівня життя в країні. Другий тур виборів відбудеться 4 квітня.

Газета: 
Рубрика: