Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

15 листопада, 2008 - 00:00

Для ООН релігія не є виправданням тероризму

Прийняттям підсумкової заяви, яка засуджує використання релігії для виправдання тероризму та закликає до розвитку міжконфесійного спілкування, завершилася в штаб-квартирі ООН дводенна конференція високого рівня «Діалог релігій і цивілізацій», ініціатором якої стала Саудівська Аравія. «Держави-учасники підтверджують, що вони відкидають використання релігії для виправдання вбивств невинних людей і актів тероризму, насильства і примусу, які прямо суперечать прихильності всім релігіям світу, справедливості та рівності», — говориться в тексті декларації, який представив на прес-конференції Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. У підсумковому документі, який підтверджує принципи Статуту ООН і Загальної декларації прав людини, висловлюється стурбованість у зв’язку з випадками вияву нетерпимості, дискримінації, вираження ненависті та утисків релігійних меншин і міститься заклик «до розвитку діалогу, розуміння і толерантності між людьми, а також поваги до всіх різноманітних релігій, культур і віросповідань».

Грузії обіцяють «привілейоване партнерство» з ЄС

Головуюча в ЄС Франція збирається через декілька років перейти з Грузією до відносин привілейованого партнерства. Про це повідомила агенція AFP із посиланням на заяву Єлисейського палацу за підсумками зустрічі президента Франції Ніколя Саркозі з його грузинським колегою Михаїлом Саакашвілі. Саркозі прийняв Саакашвілі в Єлисейському палаці, напередодні саміту РФ — ЄС у Ніцці, який проходить 14—15 листопада. Французький і грузинський президенти обговорили ситуацію в Грузії і виконання угод про врегулювання ситуації на Південному Кавказі. «Через деякий час щодо Грузії можна буде говорити про статус на зразок того, про який зараз ідуть переговори з Україною», — повідомили в Єлисейському палаці. Йдеться про «привілейоване партнерство», яке саме собою не надає перспектив вступу до союзу, проте означає більш тісну співпрацю. У даний момент відносини між ЄС і Грузією будуються в рамках Європейської політики сусідства. Саркозі підтвердив своєму грузинському колезі «дуже тверду позицію щодо територіальної цілісності Грузії», а сам факт зустрічі президентів напередодні саміту РФ — ЄС демонструє, що «Франція і Європа залишаються солідарними з Грузією і тримають щодо неї свої зобов’язання».

Гілларі Клінтон пророчать посаду держсекретаря США

Екс-перша леді Гілларі Клінтон розглядається як один із кандидатів на пост держсекретаря США в адміністрації обраного президента Барака Обами. Те, що ім’я суперниці Обами з виборчої кампанії фігурує у списку кандидатур на цей пост, підтвердили двоє представників Демократичної партії країни, що говорили за умови збереження анонімності. Раніше серед претендентів на пост держсекретаря США називалися сенатор-республіканець Річард Лугар, а також сенатор-республіканець штату Небраска Чак Хагель. Найбільш вірогідною кандидатурою вважався колишній посол США в ООН і головний архітектор Дейтонської мирної угоди 1995 року Річард Холбрук, що припинив війну в Боснії. Нагадаємо, що Гілларі Клінтон поступилася сенатору від штату Іллінойс Бараку Обамі під час попередніх виборів кандидата у президенти від Демократичної партії. Екс-перша леді відмовилася від подальшої боротьби і закликала своїх прибічників віддати голоси за Обаму.

Газета: 
Рубрика: