Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

28 жовтня, 2008 - 00:00

Австралія може обмежити притік мігрантів

Австралія заявила, що може скоротити квоти на кількість іммігрантів, які прибувають до країни. За словами міністра з питань імміграції Кріса Еванса, рішення буде прийняте після публікації в листопаді даних про стан економіки країни за останні півроку. Влада побоюється, що фінансова криза може призвести до зростання рівня безробіття в країні. За прогнозами, за період 2008—2009 років до Австралії мали приїхати близько 190 тисяч іммігрантів. Як зазначив міністр Кріс Еванс, теперішня австралійська міграційна програма, яка має на меті залучення до країни кваліфікованих фахівців, була розрахована на зростаючу економіку та брак робочої сили. «Коли ці параметри міняються, уряд має тверезо оцінити ситуацію й ухвалити рішення, ѓрунтуючись на існуючій інформації», — підкреслив міністр Австралії з питань імміграції. При цьому міністр підкреслив, що рішення буде непростим, оскільки іммігранти купують нерухомість, завдяки ним зростає споживання й вони приносять користь економіці країни. У жовтні заступник британського міністра з питань імміграції також заявив, що через економічну кризу Велика Британія може обмежити кількість мігрантів, які приїжджають до країни.

Бетанкур отримала премію «Жінка 2008 року»

Федеральний канцлер Австрії вручив сьогодні у Відні жінці-політику Інгрід Бетанкур, яка понад шість років пробула заручницею в колумбійському полоні, премію «Жінка 2008 року». «Захисниця свободи й демократії, яка мужньо пережила страшний терор, і водночас посланниця й приклад надії для всіх тих, хто у відчаї й страждає», — сказав австрійський політик. Інгрід Бетанкур була зворушена такими словами й, у свою чергу, сказала, що «дуже важливо, аби світ зрозумів страждання колумбійського народу». Вона подякувала всьому австрійському уряду й Австрії загалом. «У полоні я відчувала любов і підтримку країни», — додала Бетанкур. Як повідомлялося, 3 липня колумбійські військові звільнили Інгрід Бетанкур, яка була кандидатом у президенти Колумбії й перебувала понад шість років разом з іще 14 заручниками у полоні в бойовиків із Революційних збройних сил Колумбії (РЗСК). Бетанкур була захоплена в полон бойовиками лівоекстремістського угрупування Революційні збройні сили Колумбії (РВСК) в лютому 2002 року в самий розпал своєї виборчої кампанії на пост президента Колумбії.

Литовські консерватори святкують перемогу

У Литві в результаті другого туру парламентських виборів за попередніми даними перемогла консервативна партія «Союз Вітчизни». Згідно з даними виборчкому, «Союз Вітчизни» отримає в парламенті 44 місця з 141. Другою за кількістю мандатів стала очолювана прем’єр-міністром Гедімінасом Кіркіласом правляча Соціал-демократична партія (СДП), що має 26 місць. 16 місць завоювала Партія народного відродження, створена кілька місяців тому представниками шоу-бізнесу. Наступна — партія «Порядок і справедливість», очолювана усунутим імпічментом екс-президентом Роландасом Паксасом — 15 мандатів. Оскільки «Союз вітчизни» не отримав абсолютної більшості мандатів у парламенті, йому доведеться вести коаліційні переговори про створення уряду з іншими партіями. Керівники парламентських партій уже почали консультації з питань формування правлячої коаліції. Місцеві політологи й оглядачі вважають найбільш вірогідним формування правоцентристської правлячої коаліції, до якої, крім «Союзу Вітчизни», можуть увійти Союз лібералів, Союз ліберал-центристів і Партія народного відродження — вони разом можуть контролювати 79 мандатів (із 141). Досі владу в Литві здійснює лівоцентристська правляча коаліція, провідну роль у якій відіграє Соціал-демократична партія на чолі з Кіркіласом.

Реформи Берлусконі підняли акції протесту

В Римі пройшла нова масова акція протесту проти затіяної урядом Сильвіо Берлусконі реформи освіти. Різке невдоволення італійців, що вилилося в масові акції протесту, викликала реформа освіти, що передбачає значне скорочення викладацького складу на всіх рівнях — від початкових шкіл до університетів. За попередніми оцінками, до майбутнього навчального року роботу можуть втратити до 84 тис. вчителів і викладачів, а також 44 тис. службовців, задіяних у сфері освіти. Понад 2,5 тис. шкіл, де навчаються менш ніж 500 учнів, ризикують виявитися закритими. Представляючи загальні контури освітньої реформи, міністр освіти Стелла Джеміні пояснила необхідність скорочення кадрів відсутністю коштів у бюджеті. У відповідь студенти та профспілки запропонували уряду економити на чомусь іншому, а не на освіті. Варто зазначити, що це далеко не єдина ініціатива кабінету Берлусконі, що викликає різке неприйняття у частини суспільства. Останнім часом італійці зустрічають акціями протесту практично всі його задумки — від закону, що дає прем’єру імунітет від судового переслідування, до планів перейменування аеропорту.

Газета: 
Рубрика: