Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

9 жовтня, 2008 - 00:00

РБ ООН закликала посилити боротьбу з піратством

Нову резолюцію, покликану посилити боротьбу з піратством біля берегів Сомалі, одноголосно ухвалили члени Ради Безпеки ООН. У документі міститься заклик до всіх держав, «зацікавлених у безпеці морських операцій, брати активну участь у боротьбі з піратством проти суден у відкритому морі біля узбережжя Сомалі». Зокрема, пропонується направляти до сомалійських берегів військові кораблі й літаки, аби покласти край діям морських розбійників. Нагадаємо, що 2 червня Рада Безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію, що дозволяє іноземним військовим суднам входити у територіальні води Сомалі для боротьби з піратством. Згідно з резолюцією 1816, на проведення спецоперацій у сомалійських водах буде потрібна згода уряду східно-африканської держави. За даними західних аналітиків, 2008 року сомалійські пірати захопили близько 60 іноземних суден із метою отримання викупу. Їхній сукупний прибуток цьогоріч може сягнути 30 млн. доларів.

Ольмерт повернувся з Москви ні з чим

Прем’єр-міністру Ізраїлю Ехуду Ольмерту не вдалося домогтися від Кремля чіткого зобов’язання не постачати зброю Ірану та Сирії, а також виступити проти іранської ядерної програми, повідомляє газета «Гаарец». Після зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим ізраїльський прем’єр зазначив, що йому вдалося донести позицію країни, чому Ізраїль виступає проти продажу російського озброєння Сирії й Ірану. Але додав, що не отримав підтверджень із боку Медведєва, що поставки дійсно припиняться. Російський президент також запевнив Ольмерта, що виступає проти «ядерного Ірану» та висловлювання іранського президента Махмуда Ахмадінеджада відносно Ізраїлю. «Він сказав, що російська політика й надалі ѓрунтуватиметься на тому, щоб ніщо, ніколи і за жодних обставин не загрожувало безпеці Ізраїлю», — додав Ольмерт, цитує Reuters. Видання зазначає також, що Ольмерт не зміг зустрітися з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним, задовольнившись бесідою з ним по телефону.

Президент Туркменістану отримав чорний пояс із карате

Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов удостоєний одного з вищих звань карате — шостого дана чорного пояса. Як повідомляє прес-служба туркменського президента, президент Всесвітньої федерації карате Антоніо Еспінос у своєму посланні Г. Бердимухамедову пояснив, що це звання присуджене президенту Туркменістану за його внесок у розвиток національного спорту. Повідомляється, що на честь цієї події національна федерація карате планує заснувати в Ашгабаді міжнародний турнір дружби та добросусідства на кубок президента Туркменістану, який стане додатковим поштовхом розвитку спорту та східних єдиноборств. Ця акція буде приурочена до 30-річного ювілею розвитку карате, що відзначається цього року в Туркменістані.

США обіцяють передати Україні військові кораблі

Сполучені Штати й надалі підтримують прагнення України вступити до НАТО і всіляко їй у цьому допомагатимуть. Про це вчора повідомив міністр оборони США Роберт Гейтс після зустрічі з міністром оборони України Юрієм Єхануровим у македонському Охріді. Гейтс наголосив, що Україні потрібно активно проводити роботу з інформування населення щодо НАТО, а також у сфері оборонного реформування та підвищення взаємосумісності Збройних сил України та країн-членів НАТО. Також міністр оборони США повідомив, що Україна та Сполучені Штати вивчають питання передачі українським Військово-морським силам судів американського флоту. Він проінформував, що для передачі судів необхідно пройти певну процедуру, зокрема, необхідне позитивне рішення Конгресу США. Гейтс додав, що це питання не кількох місяців, а досить тривалого часу. Роберт Гейтс також додав, що США готові співробітничати з будь-якою коаліцією в українському парламенті. «В Україні зараз час політичних змін, і я завірив пана міністра, що ми готові співробітничати з будь-якою коаліцією, яка буде в парламенті», — зауважив він.

Зі свого боку, міністр оборони України Юрій Єхануров вважає, що українським політикам потрібно виробити єдину позицію щодо НАТО. Міністр додав, що в Україні йде серйозна політична дискусія з приводу вступу до НАТО, однак основним є показник того, яка кількість населення підтримує цей крок. За словами Ю. Єханурова, останнє соціальне дослідження засвідчило, що лише 31% населення підтримує вступ України до НАТО, ще 40% коливаються з відповіддю на це питання. «Я гадаю, що є серйозне поле для роботи», — сказав міністр. Він також наголосив, що Міноборони докладе максимум зусиль для того, щоб співробітництво в сфері військово-транспортних перевезень стало ключовим у співпраці з НАТО. Ю. Єхануров висловив надію, що таке співробітництво в майбутньому активно розвиватиметься.

Газета: 
Рубрика: