Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

10 вересня, 2008 - 00:00

Маккейн вийшов у лідери

Кандидат на посаду президента США від Демократичної партії Барак Обама вперше за останні місяці поступається в підтримці в передвиборних перегонах своєму опонентові, сенатору-республіканцеві Джону Маккейну. Згідно з результатами опитувань USA Today-Gallup і Reuters/Zogby, в даний момент Маккейн обходить Обаму на 4%. Ключем до успіху Маккейна багато хто з аналітиків називає той факт, що на посаду майбутнього віце-президента країни республіканці висунули губернатора Аляски Сару Пейлін. На з’їзді Республіканської партії, який відбувся минулого тижня в Сент-Полі, Сара Пейлін промовила, за словами багатьох, «запаморочливу й повну енергії промову». Тим самим, вважають експерти, вона вдихнула нове життя до передвиборної кампанії Джона Маккейна. Незважаючи на те, що раніше Маккейн скептично поставився до призначення Сари Пейлін, зараз він зізнається, що завдяки їй його кампанія наповнилася «неймовірною електрикою». До з’їзду Республіканської партії опитування громадської думки показували, що Маккейн відстає від Обами на 7%.

Вдівець Бхутто змінив Мушаррафа

Новий президент Пакистану Асіф Алі Зардарі вчора офіційно був приведений до присяги, повідомила агенція France Press. Лідера Партії пакистанського народу (ППН) 53-річного Зардарі було обрано 14 президентом Пакистану минулої суботи. За підсумками голосування, вдівець екс-прем’єра Беназір Бхутто, вбитої терористами в грудні минулого року, набрав 281 із 426 депутатських голосів. «Я зберігатиму істинну вірність і відданість Пакистану», — вимовив новообраний президент слова клятви. Новий лідер Пакистану має вирішувати гострі економічні проблеми країни, окрім того, стабільності в країні загрожує все більша активність бойовиків-ісламістів. Експерти передбачають, що тепер він має в рівній мірі враховувати запити США і знаходити лояльний підхід до антиамериканських настроїв, які панують у країні. А це, на думку фахівців, вимагатиме від Зардарі дуже тонкої дипломатії. На посту президента Зардарі змінив колишнього військового лідера країни генерала Первеза Мушаррафа, який пішов у відставку. Мушарраф, який прийшов до влади внаслідок військового перевороту 1999 року, подав у відставку 18 серпня, щоб уникнути імпічменту, яким йому загрожувала правляча парламентська коаліція.

День незалежності по-північнокорейськи

Північнокорейські мешканці відзначили вчора 60-річчя проголошення Корейської Народно-Демократичної Республіки (КНДР). Після визволення корейського народу від японського колоніального панування 1945 року, тимчасова радянська та американська адміністрації в Пхеньяні та Сеулі не змогли домогтися єдиного плану розвитку Кореї як єдиної держави, і з обох боків від 38-ї паралелі було створено соціалістичну КНДР і капіталістичну Республіку Корею, які не визнають одна одну. «Великий історичний термін із 1948 до 2008 року носить ім’я перемоги», — пише в зв’язку з ювілеєм головна в країні газета «Нодон сінмун». За її словами, за минулі шість десятиріч вороги КНДР намагалися знищити її, але цього не сталося. Напередодні 60-річчя КНДР у країні відкрито виставки квітів, головна з яких проходить у Пхеньяні. За повідомленнями з північнокорейської столиці, до ювілею випущено також золоту (вартістю 60 тис. вон) і срібну (вартістю 1,5 тис. вон) монети, відкриті фотовиставки та експозиція поштових марок, проводяться конкурси патріотичних пісень і віршів, народні гуляння.

Буш відкликав угоду з Росією щодо мирного атома

Адміністрація президента Сполучених Штатів Джорджа Буша прийняла ухвалу відкликати з конгресу США російсько-американський договір про співпрацю в галузі цивільної ядерної енергетики. Російсько-американську угоду про співпрацю в галузі мирного атома було підписано 6 травня в Москві генеральним директором «Росатома» Сергієм Кирієнком і Вільямом Бернсом, який тоді займав пост посла США в Росії. За станом на сьогодні до конгресу внесено одну резолюцію на підтримку цього документа і чотири законопроекти з висловленням «несхвалення», у разі прийняття яких угоду буде заблоковано. Ініціатори несхвальних законопроектів пов’язують свої заперечення з позицією Росії щодо Ірану і як на умові наполягають на тому, щоб РФ згорнула всю співпрацю з Тегераном у ядерній сфері, а також припинила всі поставки до Ірану звичайних удосконалених озброєнь. На думку аналітиків, відкликання договору з Конгресу покликане дати зрозуміти Росії, що США не приймають її дії в Грузії і ці дії не залишаться без відповіді.

Газета: 
Рубрика: