Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

24 травня, 2008 - 00:00

Тимошенко про програмний підхід до СНД

Прем’єр України Юлія Тимошенко, яка головує на саміті глав уряду СНД, пропонує закріпити традицію оголошення головуючими у Співдружності програми їхньої діяльності. Вона нагадала, що минулого року Україна вперше в історії СНД оповістила програму головування. «Програма — це та новина, що головуючу країну робить генератором, динамічною рушійною силою досягнення поставлених завдань», — заявила вона. З наступного року головування в СНД переходить до Білорусі. Приймаючий естафету голова білоруського уряду Сергій Сидорський заявив про необхідність найближчим часом завершити розробку стратегії економічного розвитку Співдружності і «виробити точкові проекти і сприяти їхній реалізації». Зокрема, він особливо виділив проекти у сфері промисловості, транспорту, енергетики й транзиту енергоресурсів. За його словами, введення повномасштабного режиму вільної торгівлі між країнами СНД повинне стати основою для зближення національних економік країн Співдружності. Його колега, в недавньому минулому президент Росії, Володимир Путін також вважає, що розв’язання практичних питань урядами СНД — реальний стимул енергійного розвитку країн пострадянського простору, за якого будуть належно використані ті переваги, що дісталися країнам Співдружності від епохи СРСР.

Україні пропонують «Східне партнерство»

Польща та Швеція пропонують створити так зване «Східне партнерство», яке матиме вигляд багатонаціонального форуму. До нього увійдуть 27 держав ЄС, а також Україна, Молдова, Грузія, Вірменія та Азербайджан. У рамках цієї організації відбуватимуться переговори стосовно скасування віз, запровадження зон вільної торгівлі та укладання стратегічних угод. Здійснюватимуться також невеликі проекти з обміну студентами, захисту довкілля, енергозабезпечення, передає «Німецька хвиля». Білорусь зможе приєднатися до нової ініціативи виключно на рівні експертів, а Росію запросять до співпраці лише в межах місцевих ініціатив, як-от вирішення проблем Калінінграда, зазначає радіо. Франція, яка протягом наступного півріччя головуватиме в ЄС, ідею Польщі вже підтримує. Німеччина, Велика Британія та Нідерланди виявили зацікавленість. Втім, Італію та Іспанію ще доведеться переконувати. За словами єврокомісара Донати Хюбнер, спільна політика на східному напрямку — в інтересах усіх держав ЄС, а не лише тих, які розташовані на кордоні.

Французькі рибалки громлять супермаркети

Французькі рибалки продовжують акції протесту проти різкого підвищення цін на пальне, практично заблокувавши всі порти на Атлантичному узбережжі країни, повідомив учора телеканал Euronews. Він показав репортажі з деяких приморських міст, зокрема з Аркашона, де місцеві рибалки розграбували супермаркети й безкоштовно роздавали рибу з прилавків. Так вони виразили своє обурення тим, що роздрібні ціни на видобуті ними морепродукти в декілька разів перевищують оптові, за якими в них скуповують улов. Рибалки відкидають запропонований урядом план щодо виділення допомоги в розмірі 110 млн. євро та вважають його насмішкою над своїми проблемами, зазначає Euronews.

Починання Медведєва в КНР

Китай і Росія не лише збережуть, а й продовжать ті добрі почини, що були у відносинах між ними. Так охарактеризував візит президента РФ Дмитра Медведєва до Пекіна голова КНР Ху Цзіньтао. Китай є одним з найбільш активних партнерів Росії в питаннях забезпечення стратегічної стабільності, зазначають у Кремлі. За словами помічника президента РФ Сергія Приходька, під час дводенного візиту російського президента до КНР, особливу увагу буде приділено розширенню взаємодії на багатосторонніх майданчиках, включаючи діалог «групи восьми», а також у рамках «трійки» Росії, Індії та Китаю й «четвірки» (плюс Бразилія). «Передбачається обмін думками щодо співпраці по лінії Шанхайської організації співпраці», — зазначив Приходько. Очікується, що під час зустрічі будуть завершені переговори стосовно будівництва житлових комплексів у Сочі, загальна сума інвестицій у які перевищує 180 млн. доларів. Мова також піде про створення в Росії мережі з 28 індустріальних парків загальною площею 10 млн. квадратних метрів. Інвестиції в цей проект досягнуть 7 мільярдів доларів.

Газета: 
Рубрика: