Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

16 квітня, 2008 - 00:00

У Баку вважають автономію кращим способом розв’язання «заморожених» конфліктів

Дотримання принципу територіальної цілісності має бути головним у розв’язанні конфліктів на території країн ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова), заявив глава МЗС Азербайджану Ельмар Мамедьяров. «Автономія є кращим способом найшвидшого і мирного урегулювання конфліктів на терені ГУАМ. Цьому немає альтернативи», — заявив Е. Мамедьяров учора на відкритті в Баку Міжнародної конференції з принципів урегулювання конфліктів на території ГУАМ. За словами міністра, всі конфлікти на просторі ГУАМ «мають схожі риси», бо починалися з вияву сепаратизму і захоплення землі. «Багатий на енергоресурси Каспійський регіон і транспортна інфраструктура, що вдосконалюється, перетворює країни ГУАМ на важливих міжнародних партнерів. Проте існуючі на території цих країн конфлікти є перешкодою на шляху даної співпраці», — наголосив міністр. Він також зазначив, що Нагірний Карабах, Абхазія, Південна Осетія і Придністров’я є «вогнищами тероризму і незаконної діяльності», і в цьому зв’язку ГУАМ продовжить свою діяльність у рамках міжнародних організацій, включаючи ООН, для узгодження підходів до розв’язання цих конфліктів, заснованих на нормах міжнародного права.

Криваві теракти в Іраку забрали життя 48 людей

Учора в іракському місті Бакуба, провінція Діала, було вчинено теракт, унаслідок якого загинули 35 чоловік, ще понад 50 отримали поранення. На одній з центральних вулиць вибухнула бомба, закладена в припарковане авто. Вибух стався біля будинку головного суду міста (за 60 км на північній схід від Багдада). «Цей населений пункт відомий тим, що іноді тут ховаються прихильники «Аль-Каїди» в Іраку», — розказав поліцейський міста. Він уточнив, що серед убитих були жінки, і що жінки і діти також були серед поранених. Також у столиці країни Багдаді внаслідок нових сутичок між американськими військовими і повстанцями принаймні шість людей загинуло в шиїтському кварталі Садр Ситі, бастіоні антиамериканського радикального глави Муктаді ас- Садра. Учора загинуло ще 13 чоловік і 14 отримали поранення в результаті теракту в місті Рамаді, провінція Анбар, на заході від Багдада. У Рамаді терористи підірвали начинене вибухівкою авто біля одного з ресторанів міста. Учорашні теракти стали найкривавішими з 17 березня, коли внаслідок теракту в шиїтському місті Кербала загинуло 52 людини.

Першому президенту ЄС визначили зарплатню

Зарплатня першого президента Євросоюзу може становити 270 тис. євро, йому буде виділено безкоштовну резиденцію для мешкання, а обслуговуючий персонал нараховуватиме близько 20 осіб. Запровадження поста президента Європейської Ради, яка обиратиметься європейськими лідерами терміном на 2,5 року, передбачене «Договором про реформи», що дістав назву Ліссабонського. Як зазначають спостерігачі, посадові обов’язки першого президента ЄС будуть або чисто адміністративними і зводитимуться до головування на зустрічах європейських лідерів, або він дійсно буде «обличчям» ЄС. У числі претендентів на пост першого президента ЄС ЗМІ називають колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера, чинного данського прем’єра Андерса Фог Расмуссена, а також прем’єр-міністрів Люксембургу та Ірландії Жана-Клода Юнкера і Берті Ахерна та колишнього президента Польщі Олександра Квасневського. Екс-президент Франції та головний розробник проекту Конституції ЄС Валері Жіскар д’Естен висловив думку, що на посту першого президента ЄС організації потрібен «власний» Джордж Вашингтон. Д’Естен вважає, що країни ЄС не повинні «помилятися та засмучувати історію Європи з вибором першого президента».

В арабському світі не вiдчувають довіри до США

Мешканці арабських країн не відчувають симпатій до США, говориться в опитуванні, опублікованому у Вашингтоні. Про негативне ставлення до США заявили 83% респондентів. 70% призналися, що дії цієї країни викликають у них недовіру. Критично сприймають в арабському світі і зусилля США щодо відновлення стабільності в Іраку. Лише 6% учасників опитування вважають, що за минулий рік американські війська, отримавши підкріплення, зуміли домогтися значних успіхів. Майже 60% респондентів побоюються, що нестабільність в Іраку може негативно вплинути і на інші країни регіону. Опитування також дозволило з’ясувати, що найбільш популярний політичний діяч в арабському світі — лідер руху «Хізбала» шейх Хасан Насралла. Чималою популярністю користуються президент Сирії Башар Асад і президент Ірану Махмуд Ахмадінежад. Опитування здійснено університетом Меріленда і інститутом «Зогбі Інтернешнл». У ньому взяли участь 4 тисячі мешканців Марокко, Єгипту, Йорданії, Лівану, Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Польща згадує жертв повстання в гетто

Учора в столиці Польщі відзначили 65-у річницю антинацистського повстання в єврейському гетто. Церемонію відкрив президент країни Лех Качиньський. Разом iз ним бiля меморіалу загиблим у гетто зібралися учасники тих подій, які вижили, а також президент Ізраїлю Шимон Перес, який приїхав до Польщі цими днями. Учасники церемонії запалили свічки на тому місці, звідки тисячі польських євреїв було депортовано до нацистського концтабору Треблінка, пізніше названого табором смерті. Повстання у варшавському гетто було найбільшим актом опору євреїв нацистському Голокосту. Протягом місяця 1943 року кілька сотень євреїв, озброєних пістолетами та саморобними бомбами, чинили опір німецьким військам, що намагалися стерти гетто з лиця землі. До цього часу в газових камерах Треблінки загинуло більш ніж 300 тис. євреїв з варшавського гетто. Свічки також запалили на місці, де в дні бунта розташовувався бункер повсталих. Саме там, після того як опір було придушено німецькими військами, лідер повстання Мордехай Анілевич і ще 80 його сподвижників покінчили з собою. Церемонія завершилася читанням «Кадіша» — єврейської заупокійної молитви, і поминальними службами інших релігій.

Газета: 
Рубрика: