Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

27 лютого, 2008 - 00:00

Генсек НАТО вважає Сербію «важливим актором»

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер хоче максимально використати можливості взаємодії з Сербією в рамках натівської програми «Партнерство заради миру», щоб подолати розчарування Бєлграда після проголошення незалежності Косова. «Як генеральний секретар НАТО, я готовий обговорити питання про те, як ми можемо максимально використати наші відносини із Сербією в рамках «Партнерства заради миру», — заявив він після зустрічі з верховним представником із зовнішньої політики та безпеки ЄС Хав’єром Соланою. Він зазначив, що вважатиме Сербію «дуже важливим актором» у регіоні Західних Балкан, та повідомив, що на самміті НАТО, який відбудеться на початку квітня в Бухаресті, становище у цьому регіоні буде в центрі уваги глав держав та урядів. Три країни регіону — Албанія, Хорватія та Македонія — є офіційними кандидатами до НАТО та чекають на отримання у Бухаресті запрошення до Альянсу. Сербія в листопаді 2006 року на самміті в Ризі підписала угоду з НАТО про участь у програмі «Партнерство заради миру». Воно не передбачає обов’язкової перспективи вступу до НАТО, але служить першою необхідною сходинкою.

Ковальов звинуватив російську владу в брехні

Відомий дисидент радянського періоду Сергій Ковальов звернувся з відкритим листом до президента Росії Володимира Путіна, голові Центрвиборчкому Володимиру Чурову та міністру закордонних справ Сергію Лаврову, в якому звинуватив керівництво країни в брехні щодо підсумків думських виборів 2 грудня 2007 року. Обурення Ковальова викликали офіційні результати голосування у Чечні, де, згідно з даними місцевого виборчкому, «Єдина Росія» набрала 99,4% голосів при явці 99,5% виборців. «Чеченський рекорд не снився навіть Сталіну — в його «виборах» такий відсоток голосів набирав єдиний, безальтернативний кандидат, — зауважив Ковальов. — А в теперішньому нашому випадку цю жалюгідну 0,1% ніби поділили між собою ледве чи не десять партій!» За твердженням Ковальова, «перші особи держави брешуть, як другорічники». Ковальов закликав усіх, кого не влаштовує нинішня політична ситуація в Росії, у день президентських виборів 2 березня прийти на виборчі дільниці та зіпсувати бюлетень. Відповідаючи на запитання «Эха Москвы» про те, яку реакцію він чекає на свого листа, Ковальов сказав, що його, швидше за все, проігнорують, як було вже неодноразово

Білоруського опозиціонера відпустили на похорон дружини

Близько чотирьохсот людей зі свічками та портретами Ірини Козуліної, дружини відомого опозиціонера Олександра Козуліна, зібралися на Жовтневій площі в центрі Мінська. Вони вимагають відпустити білоруського політв’язня з тюрми на похорони 48-річної Ірини, яка померла від раку минулої суботи. Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав’єр Солана також звернувся до білоруського уряду з вимогою негайно звільнити Козуліна. «Звільнення Козуліна означатиме звільнення всіх політв’язнів після того, як п’ятеро з них були відпущені протягом минулого місяця», — йдеться у заяві представника ЄС. Солана висловив надію на те, що «цей важливий крок тепер буде зроблено». Сам лідер білоруської соціал-демократичної партії «Громада» погрожував у понеділок оголосити «мокре» голодування. Але як стало вчора відомо, Козуліна відпустили на три дні на поховання дружини. Начальник колонії «Вітьба-3» особисто привіз ув’язненого додому. Нагадаємо, що Олександра Козуліна було засуджено на п’ять з половиною років позбавлення волі за організацію вуличних протестів після виборів у Білорусі.

Регіони Бельгії отримають більше повноважень

Бельгійські політики узгодили умови нового законопроекту, який стане першим кроком по виходу із кризи у відносинах між валлонськими та фламандськими партіями. Згідно із законопроектом, владні повноваження будуть передані регіонам, щоправда не в тій кількості, в якій вимагали парламентарі Фландрії. Процес розмежування повноважень між федеральним урядом Бельгії та урядами автономних суб’єктів федерації Фландрії та Валлонії розпочався ще 1980 року з програми федералізації Бельгії та триває досі. Ів Летерм, Лідер Християнської демократичної партії, яка перемогла на червневих виборах, виявився неспроможним сформувати уряд, багато у чому внаслідок неможливості знайти компроміс із валлонським відділенням власної партії. У грудні 2007 року було створено тимчасовий уряд, керівництво яким було покладене на виконуючого обов’язки прем’єр-міністра Ги Верхофстадта. Прийнята угода дозволить в кінці березня передати повноваження прем’єр-міністра Летерму, а також остаточно сформувати державний бюджет на 2008 рік.

Газета: 
Рубрика: