Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

19 лютого, 2008 - 00:00

Україна та ЄС створюють зону вільної торгівлі

Вчорашньою зустріччю Президента Віктора Ющенка з комісаром ЄС із питань торгівлі Пітером Мендельсоном у Києві Україна та Європейський Союз почали офіційні переговори про створення поглибленої зони вільної торгівлі. Український Президент назвав цю подію знаковою і другою за значенням після офіційного вступу до Світової організації торгівлі. Він повідомив, що українська сторона посилить своє дипломатичне представництво в ЄС. Характеризуючи відносини України з ЄС, Президент наголосив на фактичному збільшенні активності та значенні економічної співпраці з ЄС. Це підтверджується показниками взаємного товарообігу, що склав $32 млрд., та структурою іноземних інвестицій, три чверті з яких надходять з країн ЄС. «Це наш торговий партнер номер один», — констатував Президент. Він також висловив очікування України щодо якісних змін у партнерстві з ЄС і запевнив, що європейська інтеграція є пріоритетом як зовнішньої, так і внутрішньої політики України. Ющенко акцентував, що базовим принципом домовленостей у рамках створення зони вільної торгівлі стане забезпечення вільного переміщення товарів, послуг, капіталів та частково робочої сили.

У свою чергу Мендельсон пояснив бачення Єврокомісією майбутнього документа. «Ми прагнемо угоди, яка була б усебічною, амбітною та глибокою. Це буде довга складна робота, але вона не триватиме жодного зайвого дня, ніж необхідно для гарантування цілей, які ми переслідуємо», — сказав він. Слід нагадати, що ЄС є найбільшим іноземним інвестором в Україну. 2006 року прямі іноземні інвестиції в Україну склали 5,5 млрд. євро, тоді як у 2003 роцi цей показник становив лише 230 млн. євро.

Шаріф готує Мушаррафу імпічмент?

Опозиційна Мусульманська ліга, очолювана колишнім прем’єр-міністром Навазом Шаріфом (на фото) та Народна партія Пакистану вбитої Беназір Бхутто можуть виграти вибори, якщо вони будуть чесними. І якщо внаслідок виборів, які учора відбулися у Пакистані, ці опозиційні партії отримають дві третини місць у парламенті, то вони можуть ініціювати імпічмент діючого президента Первеза Мушаррафа, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Несподіваним явищем на цих виборах стала невисока явка виборців. Вона склала, за попередніми даними, близько 30%. На виборах 2002 року явка була на рівні 40%. Згідно із законодавством країни, вибори будуть визнані такими, які відбулися, незалежно від рівня явки виборців, заявив учора голова виборчкому Казі Мухоммад Фарук. Взяти участь у голосуванні могли 80 мільйонів виборців. Голова перехідного уряду Мухаммадміан Сумро заявив, що «кабінет зробив усе можливе для проведення відкритих виборів. Їхні підсумки свідчитимуть про волю народу». Попередні результати парламентських виборів, які відбулися у країні, очікуються сьогодні.

Газета: 
Рубрика: