Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

29 січня, 2008 - 00:00

ЄС чекає від Сербії потужнього сигналу

Комісар ЄС із питань розширення Оллі Рен заявив, що угоду з Сербією про початок процесу прийняття до Євросоюзу не можна підписувати до другого туру президентських виборів у цій країні. Напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі єврокомісар підкреслив, що Сербії потрібно послати «потужний сигнал про європейське майбутнє». Проте, за його словами, доти, доки не стане зрозуміло, хто переміг у другому турі президентських виборів цієї неділі, підписувати з Сербією Угоду про стабілізацію й асоціацію передчасно. Угода про стабілізацію й асоціацію є першим формальним кроком до вступу в ЄС. Міністри країн членів Євросоюзу збираються схвалити початок переговорів щодо скасування віз для сербських громадян при поїздці до країн ЄС і при цьому поки що притримають рішення про відправлення цивільної поліцейсько-судової місії ЄС до Косова, щоб не створювати враження, що визнання незалежності Косова неминуче.

Берлусконі повертається до влади?

Прибічники колишнього прем’єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі вчора вимагали від президента країни провести дострокові вибори в парламент, які, за даними опитувань громадської думки, можуть повернути до влади мільярдера-консерватора. Президент Італії Джорджіо Наполітано продовжує вести консультації з лідерами політичних фракцій, щоб ліквідувати політичний вакуум, що утворився після того, як минулого тижня пішов у відставку прем’єр-міністр Романо Проді, котрий пробув біля керма уряду всього лише трохи більше півтора року. Наполітано може призначити уряд перехідного періоду у випадку, якщо буде досягнута міжпартійна домовленість, чому надають перевагу лівоцентристи Проді. Однак поки що ці спроби не увінчалися успіхом, оскільки президент не може домогтися згоди на формування уряду від правоцентристів, очолюваних Берлусконі, які, на думку аналітиків, отримають велику вигоду від дострокових виборів на фоні свіжих спогадів виборців про крах Проді.

Віке-Фрейберга стане телеведучою

З 2 лютого колишній латвійський лідер Вайра Віке-Фрейберга вестиме програму «Ми є», яка вийде на Першому каналі місцевого телебачення й буде присвячена образу та самосвідомості Латвії, а також місцю цієї країни у світі. За словами працівників телебачення, Віке-Фрейберга сама обирає тему передачі та співрозмовників: «Це буде передача, що виховує дух самосвідомості, у якій Віке-Фрейберга говоритиме сучасно, але з наукової точки зору про багато речей. Табу передачі — актуальні політичні теми», — пояснили на Першому каналі. Передача виходитиме раз на місяць, у першу суботу відразу після випуску новин Panorama і триватиме 25 хвилин. Як повідомлялося раніше, після своєї відставки з посту президента влітку 2007 року Вайра Віке-Фрейберга відкрила консалтингову фірму, назвавши її за своїми ініціалами. У цій компанії вона стала головою правління, а її чоловік — членом ради. Згодом екс-президент була призначена радником Європейської комісії, а також увійшла в керівництво «ради мудреців» — незалежної експертної групи ЄС.

Чавес вирішив створити антиамериканський військовий альянс

Президент Венесуели Уго Чавес закликав соратників до створення «антиімперіалістичного» військового альянсу. Новоутворення, на думку Чавеса, захищатиме країни Латинської Америки від можливої військової агресії з боку США. Ідею створення нового військового альянсу Уго Чавес оприлюднив у ході свого щотижневого теле- і радіовиступу. За словами Чавеса, союзниками Венесуели в боротьбі з імперіалістами і, зокрема, США, мають стати Куба, Нікарагуа та Болівія. Глава Венесуели закликав соратників згуртуватися для формування спільної стратегії оборони. «Якщо вони атакують одного з нас, це буде атака проти всіх нас», — додав Чавес. Реакція офіційного Вашингтона на заяви Чавеса поки що невідома.

Газета: 
Рубрика: