Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

13 листопада, 2007 - 00:00

Мільярдер проти Саакашвілі

Бадрі Патаркацишвілі, найбагатший грузин, оголосив з-за кордону про намір конкурувати з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі на виборах 5 січня 2008 року. Медіамагнат Патаркацишвілі залишив країну незадовго до того, як у п’ятницю Генпрокуратура оголосила про намір його допитати. Наступного дня він оголосив, що хоче балотуватися у президенти, хоч на недавньому мітингу в Тбілісі заперечував такий намір. У Тбілісі шостий день діє надзвичайний стан, введений президентом після розгону гумовими кулями й газом багатотисячного мітингу опозиції. НАТО і Євросоюз закликали Саакашвілі негайно скасувати надзвичайний стан, щоб забезпечити рівні можливості для кандидатів у президенти.

Білорусь знову засуджують

33 країни внесли на Генеральній асамблеї ООН проект резолюції, що засуджує Білорусь за порушення прав людини. Серед авторів документа — США, країни Європейського Союзу та Японія. У проекті виражено «глибоку стурбованість із приводу продовження використання системи карного правосуддя з тим, аби примусити замовкнути політичну опозицію та правозахисників». У документі стверджується, що місцеві вибори в Білорусі у 2007 році пройшли з використанням методів залякування опозиції та утисків незалежних ЗМІ. Білорусь звинувачено в утисках і закритті неурядових організацій, організацій національних меншин, незалежних засобів масової інформації, релігійних груп, опозиційних політичних партій, незалежних профспілок і студентських організацій. Минулого року Генеральна асамблея прийняла резолюцію, що засуджує Мінськ за порушення демократичних свобод.

Відставка по-литовському

Міністр внутрішніх справ Литви Раймондас Шукіс учора вручив прем’єру Гядімінасу Кіркіласу прохання про відставку. Кілька днів тому Шукіс заявляв журналістам, що подасть у відставку, якщо свій пост не покине генеральний комісар поліції Вітаутас Грігаравічюс. Глава МВС зажадав від Грігоравічюса подати у відставку після того, як у селищі Александрійос у Скуодаському районі (північний захід Литви) на минулому тижні у групу школярів врізалося авто, керовпане співробітником районного комісаріату поліції. У результаті ДТП загинуло троє десятирічних хлопчиків. «Яким буде рішення глави уряду, поки що невідомо — це може з’ясуватися після бесіди Шукіса з президентом країни», — сказала прес-секретар прем’єра Неміра Пумпріцкайте. З Шукісом і Грігоравічюсом зустрівся також президент Литви Валдас Адамкус.

Президентом Словенії стане лівоцентрист

Згідно з попередніми даними Республіканської виборчої комісії Словенії, у другому турі президентських виборів переміг лівоцентрист Данило Тюрк, що отримав 68,25% голосів виборців. Його суперник консерватор Лойзе Петерле набрав 31,75%. Відразу після оголошення попередніх даних Петерле визнав поразку. Офіційні результати голосування у другому турі будуть відомі 19 листопада, коли підрахують голоси виборців за кордоном, що відправили свої бюлетені поштою. Данило Тюрк народився в 1952 році у словенському місті Марібор. У 1984 році почав працювати в системі ООН — у комісії з прав людини. Після розпаду Югославії з 1992-го по 2000 рік Тюрк був представником Словенії в ООН, а потім став помічником тогочасного генсека ООН Кофі Аннана. 2005 року повернувся до Словенії, ставши професором юридичного факультету Люблянського університету.

Камбоджа судить соратників Пол Пота

Поліція Камбоджі заарештувала двох колишніх високопоставлених чиновників уряду «червоних кхмерів» за звинуваченням у військових злочинах і злочинах проти людства. 78-річний Ієнг Сарі, який обіймав пост міністра закордонних справ при Пол Поті, та його дружина Ієнг Тіріт, котра була міністром соцзабезпечення, були заарештовані у своєму будинку в столиці Камбоджі Пномпені співробітниками поліції та трибуналу за злочинами «червоних кхмерів», створеного під егідою ООН. Їм обом буде пред’явлено обвинувачення у злочинах проти людства... Раніше вже було заарештовано людину на прізвисько Дуч, що колись була другою в керівництві режиму Нуон Чеа і Канг Кек Леу і керувала головною політичною в’язницею «червоних кхмерів».

Газета: 
Рубрика: