Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

25 вересня, 2007 - 00:00

Зустріч по «старій дружбі»

Незважаючи на різку критику китайського уряду, канцлер Німеччини Ангела Меркель все-таки зустрілася з тибетським духовним лідером Далай Ламою. Годинна зустріч відбулася у відомстві федерального канцлера в Берліні. Німецький лідер пообіцяла Далай Ламі підтримку в його намаганнях зберегти культурну самобутність країни, а також відзначила політику ненасильницького прагнення до релігійної та культурної автономії Тибету. У свою чергу Далай Лама наголосив, що в ході зустрічі дістав підтвердження добрих відносин з Ангелою Меркель, яка зберегла «стару дружбу». «Часто трапляються люди, які на високих посадах вибудовують дивну дистанцію, однак Меркель не належить до таких політиків», наголосив Далай Лама. Більшість німецьких політиків схвально поставилися до зустрічі Меркель з духовним лідером Тибету. Прем'єр- міністр федеральної землі Гессен Роланд Кох сказав, що Німеччина може пишатися канцлером, яка не піддалася тискові і для якої правозахисні питання, якого б регіону світу вони не стосувалися, мають першорядне значення.

Фукуда — новий прем'єр Японії

Правляча Ліберально-демократична партія Японії обрала нового прем'єр-міністра країни. Ним став 71-літній Яцуо Фукуда, колишній генеральний секретар кабінету міністрів. Як і передбачалося, на внутрішньопарламентських виборах Фукуді вдалося значно обійти єдиного суперника — генерального секретаря ЛДП Таро Асо. За Фукуду віддали голоси 330 парламентарів, за Асо — 197. Тепер новому прем'єру належить пройти парламентську процедуру затвердження на посаді. Фактично вона буде формальною, оскільки Ліберально- демократична партія має більшість у нижній палаті парламенту. Яцуо Фукуда протягом трьох з половиною років обіймав посаду головного секретаря уряду в кабінеті прем'єр-міністра Дзюнітіро Коїдзумі. Фукуда був головним радником Коїдзумі і вважався його вірогідним наступником, однак був змушений залишити свій пост 2004 року через пенсійний скандал.

Буш упевнений у перемозі республіканців

Джордж Буш заявив, що на майбутніх виборах 2008 року в США президентом країни знову стане представник республіканської партії. «Я дійсно думаю, що республіканці втримають Білий дім. Я працюватиму над тим, щоб забезпечити перемогу республіканця, і тому не згодний з думкою про те, що переможе демократ», — заявив Буш. Але при цьому, за словами президента США, передвиборну гонку серед кандидатів-демократів виграє колишня перша леді США, сенатор- демократ Гілларі Клінтон, яка стане офіційним претендентом на Білий дім від демократичної партії США, але потім програє самі вибори кандидату республіканців. «Я думаю, що наш кандидат зможе її перемогти, але це буде жорстка гонка», — переконаний президент Буш. За даними останнього опитування громадської думки, проведеного в середині вересня, на першому місці за рейтингом серед кандидатів-республіканців зараз знаходиться колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джулліані, за якого готові голосувати 32% зареєстрованих виборців- республіканців. А в демократів упевнено лідирує Гілларі Клінтон і зараз може розраховувати на голоси 42% виборців.

Нове «мирне» амплуа Коельо

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун призначив відомого бразильського письменника Пауло Коельо новим Посланцем миру. Також, у Міжнародний день миру (21 вересня 2007 р.), новими Посланцями стали Принцеса Хая Бінт Аль Хусейн з Йорданії; ізраїльсько-аргентинський диригент Даніель Беренбойм та відома японсько-американська віолончелістка Мідорі Готою. Будучи визначними діячами, вони допомагатимуть привернути увагу громадськості до найгостріших проблем сучасного світу та відстояти цінності та ідеали Організації Об'єднаних Націй. На церемонії призначення, Генсек ООН відзначив, що «Винятковий талант Коельо як письменника та його унікальна властивість розповідати про життя чоловіків та жінок не зважаючи на кордони та різні культури, зробить його впливовим Посланцем». У відповідь Коельо сказав, що він має за честь бути призначеним Посланцем миру ООН. «Я із задоволенням беру на себе цю відповідальність та зобов'язання робити все, що від мене залежить задля кращого майбутнього нашого та наступних поколінь», — додав письменник.

Газета: 
Рубрика: