Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

26 липня, 2007 - 00:00

Воронін вірить у швидке вирішення придністровської проблеми

Президент Молдови Володимир Воронін упевнений, що проблему врегулювання придністровського конфлікту буде вирішено в найближчому майбутньому. «Для цього є всі передумови, триває робота з нашими партнерами з Росії, Євросоюзу, учасниками переговорів у форматі «5+2». Якщо прямі переговори не ведуться, це не означає, що ми сидимо, склавши руки», — зазначив Воронін. При цьому він відмітив, що проблема буде вирішена не на базі секретних планів, а в рамках чинного законодавства Молдови. За його словами, до приходу комуністів до влади в Молдові не існувало серйозного плану з придністровського врегулювання. Глава держави вважає, що опозиція критикує президента та діючу владу тільки тому, що його політичним опонентам нічого запропонувати як план придністровського урегулювання. Воронін наголосив, що з будь-яким планом урегулювання, який буде узгоджено з російською стороною, треба йти до парламенту й оприлюднювати його. Він знову наголосив, що придністровське врегулювання можливе тільки в форматі «5+2» (Росія, Україна та ОБСЄ як гаранти, ЄС і США як спостерігачі та дві конфліктуючі сторони — Молдова та Придністров'я).

ЄС нормалізує відносини з Лівією

ЄС започатковує процес нормалізації торгових і політичних зв'язків з Лівією. Про це заявив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу відразу після звільнення палестинського лікаря й п'яти болгарських медсестер лівійською владою. Раніше ЄС і США давали зрозуміти Лівії, що розв'язання проблеми медпрацівників — один з найважливіших кроків на шляху до поліпшення відносин країни з Заходом. Учора в Тріполі лівійський лідер Муамар Каддафі зустрічався з президентом Франції Ніколя Саркозі для підписання угод про двосторонню співпрацю, зокрема в таких сферах як безпека, імміграція, енергетика та наукові дослідження. Саркозі хоче, щоб Лівія більш активно сприяла боротьбі з тероризмом, а також домагається підтримки Тріполі в справі приборкання потоків нелегальних іммігрантів, які перетинають Середземне море з північної Африки до Європи.

Блер побачив можливості близькосхідного врегулювання

Спецпредставник «квартету» міжнародних посередників у справах Близького Сходу Тоні Блер бачить перспективи просування вперед палестино-ізраїльського мирного врегулювання. Він заявив про це в Єрусалимі за підсумками переговорів з президентом Ізраїлю Шимоном Пересом. Він наголосив, що «можливості очевидні». «Важливо усвідомити, чи можна їх скерувати в якесь конкретне русло», — зазначив Блер. Про мету своєї поїздки Блер, зокрема, сказав, що бачить свою місію в тому, щоб «вислухати, вивчити та зробити висновки». На переговорах у Єрусалимі спецпредставник «квартету» заявив, що міжнародна конференція з питань Близького Сходу, намічена на вересень у Нью-Йорку, «має принести реальні результати, а не стане просто піар-акцією».

Спека вбиває європейців

До 500 осіб померло в Угорщині й близько 30 в Румунії протягом останнього тижня через сталу в центрі Європі спеку. Середньодобова температура тут досягла 30 градусів за Цельсієм, а в місті Кішкунхалаш на півдні Угорщини стовпчик термометра підіймався до 41,9 градуса. Тим часом у Болгарії в понеділок була зафіксована температура 45 градусів — це найвищий показник за всю історію метеорологічних спостережень цієї країни. Як повідомила заступник директора Національного інституту екологічного здоров'я Угорщини Анна Палді, безпосередніми причинами смерті в таких випадках стають зазвичай теплові удари та перебої в роботі серцево-судинної системи. Спека, від якої потерпає останніми днями південний схід Європи, забирає не тільки життя людей, але й призводить до лісових пожеж, на гасінні яких у Греції загинуло двоє пілотів пожежного літака. Надзвичайно спекотна погода позначається й на економічному стані цілих держав. Так, за даними міністерства сільського господарства Сербії, 30% урожаю, що очікувався тут цього року, знищено гарячим повітрям, і більш за все від погоди постраждали соя й овочеві культури.

Газета: 
Рубрика: