Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

16 січня, 2007 - 00:00

Ющенко й Бесеску відкрили пропускний пункт

Президенти України й Румунії — Віктор Ющенко й Траян Бесеску — учора відкрили пункт міжнародного автомобільного пропуску «Солотвіно—Сігету—Мармацией» на україно-румунському державному кордоні. «Для України це одна з багатьох доріг в Європу», — відмітив В. Ющенко в ході урочистої церемонії. Минулого року румунська сторона побудувала поблизу пункту міст через ріку Тиса. «Цей міст може символізувати, що Румунія є зв’язуючим елементом для України на шляху в Європейський Союз», — вважає Т. Бесеску. Румунський президент відмітив, що його країна є прикордонною країною Євросоюзу, але, за його словами, Румунія не буде ізолюючим кордоном, навпаки — вона буде відкритою для інтеграції України в Європейський Союз. З відкриттям нового пункту на україно-румунському кордоні діють 13 пунктів перепустки й пункт контролю (Рахів). Протяжність україно-румунського кордону становить 613,8 км.

Соратників Хусейна стратили

В Іраку страчені Барзан Ібрагім Тікріті, зведений брат Саддама Хусейна, і колишній верховний суддя Іраку Авад Бандар. Вони були повішені через 16 днів після страти Саддама Хусейна. Представник іракської влади підтвердив повідомлення про приведення у виконання смертного вироку. Барзан Ібрагім, що очолював під час президентства Саддама іракську розвідку, був разом із Авадом Бандаром визнаний винним у вбивстві 148 мусульман-шиїтів після невдалої спроби замаху на Саддама в селі Дуджаїл 1982 року. За цією ж справою був засуджений до смертної страти й сам колишній президент. Передбачалося, що вони будуть повішені разом із Саддамом 30 грудня, однак згодом іракська влада вирішила стратити колишнього лідера країни окремо. За словами представника уряду, на страті були присутні: суддя, прокурор і лікар, і всі присутні підписали спеціальний документ, що обговорює кодекс поведінки в даних обставинах. Раніше верховний комісар ООН з прав людини Луїз Арбур закликала іракську владу не приводити у виконання смертні вироки Бандара та Ібрагіма. Оскільки страта двох соратників колишнього президента Іраку, так само як і страта самого Саддама Хусейна, не сприяє стабілізації ситуації в цій країні.

Лукашенко проти союзу з Росією

Президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив Москву в бажанні приєднати до себе Білорусь шляхом створення союзної держави. Він заявив, що в Москви й Мінська різні підходи й погляди на будівництво цієї держави. «Я не хочу поховати суверенітет і незалежність країни як перший президент Білорусі», — зауважив Лукашенко, відмітивши, що країна не має наміру будувати союзну державу шляхом входження до складу Росії. Президент також піддав критиці проект будівництва російського газопроводу по дну Балтійського моря, назвавши його «найбезглуздішим проектом Росії». Крім того, він заявив, що Росія має в Білорусі послуг на $10 млрд., і закликав Росію «повернутися до того, що було». «Між нами не повинно бути ніяких бар’єрів для переміщення людей, капіталу й товарів, ніякого мита не повинно бути», — заявив Лукашенко.

Росія спрощує міграційний облік

У Росії вступили в дію закон «Про міграційний облік» і поправки до закону «Про правове становище іноземних громадян». Як повідомляє прес-секретар Федеральної міграційної служби Костянтин Полторанін, цими документами вводиться повідомний порядок постановки на міграційний облік для громадян СНД, що користуються правом безвізового в’їзду. «Порядок обліку стає прозорішим і повністю виключає безпосереднє спілкування приїжджого з чиновником», — відмітив він. «Приймаюча сторона — будь то фізична чи юридична особа — повинна буде направити повідомлення про прибуття мігранта до територіальних органів ФМС. Причому зробити це можна буде поштою, заповнивши спеціальний бланк, в якому вказуються паспортні дані приїжджого й номер міграційної карти, виданої йому на кордоні», — зазначив К. Полторанін. Держмито під час постановки на облік становить одна тисяча рублів. Відповідно до нового порядку, дозвіл на роботу або мотивовану відмову органи ФМС повинні будуть видати протягом 10 днів після надання мігрантом паспорта, міграційної карти та заяви.

Гейтс пояснив генсеку свої пріоритети

Міністр оборони США Роберт Гейтс вчора у штаб-квартирі НАТО оголосив про головні пріоритети США та Aльянсу. За його словами, першим пріоритетом є досягнення успіху в Афганістані. При цьому голова Пентагону сказав, що останнім часом Талібан активізував свою діяльність, внаслідок цього кількість жертв збільшилась у чотири рази і торік сягнула 3700 чоловік, включаючи 120 натовських військовослужбовців. Гейтс заявив про необхідність збереження нинішнього рівня контингенту НАТО у Косово, який складає 17 тис. військовослужбовців, котрі відповідають за збереження миру та безпеки у сербській провінції. На прес-конференції у штаб-квартирі НАТО він повідомив, що нові пересування американських збройних сил у Перській затоці частково є відповіддю на «дуже негативну» поведінку Ірану.

Газета: 
Рубрика: