Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

19 грудня, 2006 - 00:00

Київ розраховує на визнання Сеулом Голодомору як геноцид

Президент України Віктор Ющенко має намір сьогодні запропонувати Національній асамблеї Республіки Корея ухвалити рішення про визнання Голодомору 1932—1933 років в Україні геноцидом українського народу. Про це він заявив учора в інтерв’ю журналістам за підсумками українсько-корейських переговорів з президентом Південної Кореї Ро Му-Хйоном. Ющенко зазначив, що в ході переговорів сторони порушили тему підтримки цього питання Кореєю під час розгляду питання про визнання Голодомору актом геноциду на 63-й сесії Асамблеї ООН в 2007 році. Президент України також повідомив, що товарообіг між Україною і Кореєю наближається до $1 млрд., хоча спостерігається тенденція до погіршення торгового сальдо. Ющенко також зауважив, що під час переговорів сторони порушили 8—10 основних питань співпраці в економічній, інвестиційній, торговельній сферах. За словами Президента, Республіка Корея готова розпочати процедуру щодо переходу на безвізовий режим для українців.

КНДР висуває жорсткі вимоги

Північна Корея зажадала надання їй ядерного реактора для задоволення своїх енергетичних потреб і заявила, що, якщо санкції відносно її не будуть скасовані, вона збільшить розмір коштів на ядерне залякування, передає агентство Ассошіейтед Пресс. «США повинні змінити ворожу політику по відношенню до КНДР», — наголосив заступник міністра закордонних справ КНДР Кім Ге Гван перед вильотом до Пекіна на шестисторонні переговори з питань північнокорейського ядерного арсеналу. Представники КНДР, Росії, США, Південної Кореї й Японії знову сіли за стіл переговорів після 13-місячної перерви. Відносно заяви Пхеньяна голова американської делегації Крістофер Хілл заявив: «Ми можемо або йти далі шляхом дипломатії, або нам доведеться обрати набагато важчу дорогу, дорогу, яка включає санкції». Влітку Північна Корея провела випробування балістичних ракет, а у жовтні оголосила про успішне проведення ядерного випробування. Міжнародне співтовариство засудило ці дії Пхеньяна й резолюцією РБ ООН №1718, ввело проти КНДР обмежені санкції. Про тривалість нинішнього етапу п’ятого раунду нині офіційно не говориться. За неформальними оцінками, він навряд чи повинен тривати понад три-чотири дні.

Балтійська aсамблея підтримує Грузію

Балтійська Асамблея — постійний орган співробітництва парламентів Литви, Латвії й Естонії — закликає всі демократичні держави й міжнародні організації відкрито й однозначно оцінити дії Росії щодо Грузії. Організація ухвалила заяву «Про відносини Росії та Грузії», де наголошено: «Такі дії Росії підривають принципи демократії та прав людини і викликають загрозу політичнiй i економічнiй стабільності в регіоні». Асамблея закликала Росію «припинити психологічний і політичний тиск на Грузію, всі суперечки між державами вирішувати конструктивним діалогом, який заснований на відносинах добросусідства, в дусі відвертості, й спираючись на міжнародні норми».

Рафсаджані повертається в політику

Колишній президент Ірану Акбар Хашемі Рафсанджані обраний членом впливової консультативної Ради експертів, в яку входять 96 релігійних діячів. Після підрахунку половини голосів Рафсанджані, який поступився 2005 року на виборах президента країни Махмуду Ахмадінежаду, лідирує на виборах. Попередні дані свідчать про те, що представники ліберальних і помірних кіл досягли певних успіхів. Як зазначають оглядачі, цьому сприяли висока явка виборців і новий альянс, створений Рафсанджані та лібералами. За словами спостерігачів, успіх колишнього президента, якого характеризують як помірного політика та союзника реформістів Ірану, надає його політичному життю другого дихання після торішньої поразки на президентських виборах.

Ви — «Людина року», за версією журналу Time

Журнал Time назвав «Людиною року» вас. Цей вибір був зроблений завдяки стрімкому зростанню та впливу сайтів та блогів для користувачів у світовій мережі інтернет. У статті журналу, яку написав Лев Гроссман, зазначається: «Вас обрано «Людиною року» 2006 року за те, що ви отримали владу над світовим сектором медіа, за створення та формування нової цифрової демократії, за безкоштовну роботу і перемогу над професіоналами в їхній власній грі». На обкладинці номера журналу, в якому оголошена «Людина року», зображено дзеркало. Як прокоментував редактор Річард Штенгель, це «буквально відтворює ідею про те, що ви, а не ми перевтілюємо інформаційну епоху». Номінація «Ви» перемогла таких кандидатів, як президент Ірану Махмуд Ахмадінежад, голову Китаю Ху Цзиньтао й північнокорейського лідера Кім Чен Іра. Time обирає «Людину року» з 1927 року. Журнал не раз критикували за те, що ним обиралися на цю номінацію найодіозніші особистості, включаючи Адольфа Гітлера 1938 року. Одного разу звання «Людини року» отримав комп’ютер, а 2003 року нею став збірний образ американського солдата після вторгнення США до Іраку.

ХАМАС і ФАХТ досягли перемир’я

Правлячий рух Палестини ХАМАС і пропрезидентська партія ФАТХ домовилися про припинення вогню та поновлення переговорів щодо уряду національної єдності. Оголошення про перемир’я сталося після нового спалаху насильства, через добу після того як палестинський лідер Махмуд Аббас заявив про проведення нових виборів до парламенту. Незважаючи на оголошення про припинення вогню, в деяких районах міста Газа продовжилися перестрілки. Озброєні сутички сталися, зокрема, неподалік від резиденції палестинського президента Махмуда Аббаса. За деякими даними, кілька будівель, в яких розташовуються різні палестинські міністерства, були захоплені бойовиками, вірними палестинському лідеру Махмуду Аббасу. Захід вимагає від ХАМАСу офіційного визнання Держави Ізраїль і цілковитої відмови від насильства. Однак представники ХАМАСу так і не погодилися зробити подібні заяви.

Газета: 
Рубрика: