Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

14 листопада, 2006 - 00:00

ООН хоче примирити Схід і Захід

Група видних політичних та релігійних діячів учора представила генсеку ООН Кофі Аннану план щодо вирішення наростаючих проблем у відносинах між мусульманським та західним світом. У числі 20 розробників плану зазначаються англіканський архієпископ Десмонд Туту та колишній президент Ірану Мохаммад Хатамі. Ініціатива ООН зі згладжування протиріч отримала назву «Альянс цивілізацій». Представлення доповіді відбудеться на спеціальній церемонії у Стамбулі. Учасники дискусії поставили під сумнів теорію про неминучість зіткнення двох світів. У доповіді відзначено, що розбіжності мають не культурне або релігійне коріння, а політичне. На думку членів робочої групи, масла у вогонь підливає напруженість на Близькому Сході та конфлікт в Іраку. Серед пропозицій щодо вирішення наростаючих проблем у доповіді означатиметься навчання молоді за спеціальними програмами та акцент на культурних зв’язках. При цьому, як очікується, розробники плану підкреслять, що всі ці заходи матимуть лише обмежений вплив на стан речей доти, доки не буде зроблено спробу усунути політичні причини напруженості відносин.

США готові залучити Іран для переговорів щодо Іраку

Білий Дім не виключає можливості залучення Ірану та Сирії до переговорів про майбутнє Іраку. Голова адміністрації президента США Джош Болтен сказав в інтерв’ю, що Джордж Буш відкритий для розгляду всіх варіантів на зустрічі з групою радників. Вважається, що Комісія з вивчення ситуації в Іраку виступає за поновлення контактів з Тегераном та Дамаском. Комісію сформував конгрес США з представників обох партій для оцінки ефективності політики щодо Іраку. Болтен, який вважатиметься одним із найближчих соратників Буша, заявив про необхідність нового підходу до рішення ситуації в Іраку. Посол Сирії в США Імад Мустафа в інтерв’ю Бі-Бі-Сі заявив, що Дамаск буде радий можливій участі у стабілізації ситуації в Іраку. Водночас, він відзначив, що американці повинні спочатку визнати, що їхня політика в Іраку завершилася повним провалом і що тепер їм треба переглянути свій план дій. За словами Імада Мустафи, Сирія має хороші відносини з усіма іракцями, які представляють різні політичні інтереси. Як заявив голова МЗС Сирії, коли іракці зрозуміють, що арабські держави підтримують мирний процес у країні, це заспокоїть політичну ситуацію в країні.

Новий сплеск терористичної активності в Іраку

16 осіб загинули й ще 30 отримали поранення вчора в результаті теракту в Багдаді. За даними поліції, бойовик- смертник привів у дію вибухівку в автобусі з пасажирами в шиїтському кварталі на півночі іракської столиці. Учора в іракській столиці була підірвана замінована машина в будівлі посольства Ірану, один чоловік отримав поранення, пошкодження отримали більше десяти автомобілів (на фото), а також сусідні будівлі. Крім того, невідомі розстріляли в Багдаді полковника іракської поліції, а також двох охоронців одного з двох віце-президентів Іраку. За повідомленнями поліції, з суботи в різних районах Іраку виявлені 75 тіл зі слідами насильницької смерті. Повідомляється також, що вчора американські війська знищили вісьмох бойовиків і затримали ще 41 особу за підозрою в причетності до здійснення терактів і диверсійної діяльності на території країни. Примітно, що нинішній сплеск терактів стався після виходу у відставку міністра оборони США Дональда Рамсфельда, якого критикували за дії американських військ в Іраку. Після відставки Рамсфельда генералітет готує нову стратегію ведення війни в Іраку. Разом із тим президент США Джордж Буш виступає проти поспішного виведення американських військ.

Газета: 
Рубрика: