Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

26 вересня, 2006 - 00:00

Ширак нагородив Путіна орденом

Президент Франції Жак Ширак нагородив російського колегу Володимира Путіна орденом Почесного легіону вищого ступеня. «Франція високо цінить внесок президента Росії в розвиток відносин та всебічної співпраці», — зазначив французький лідер, вручаючи Путіну нагороду після завершення переговорів у Єлисейському палаці. Крім того, президенти обох країн підписали договори у галузі транспорту й авіації на загальну суму $10 млрд. Після цього до Ширака й Путіна приєдналася німецький канцлер Ангела Меркель. У рамках тристоронньої зустрічі вони обговорили цілий ряд питань, починаючи від проблеми іранського атома до поставок російських енергоносіїв у Європу.

У Японії буде «перша леді»

Акіе Абе, дружина Сіндзо Абе, обраного минулої середи новим прем’єр-міністром Японії, збирається стати першою в історії Японії «першою леді». «Я зроблю все, що від мене залежить, щоб (як дружина нового прем’єра) не заплямувати гідність японської жінки», — заявила Акіе. Таку заяву можна вважати революційною, оскільки до цього японські жінки не відігравали помітної ролі в політичному житті країни. Політичні оглядачі сходяться на думці, що Акіе може серйозно допомогти чоловіку в розвитку політичних відносин з представниками керівництва європейських й особливо східно-азіатських держав.

Ірак — за присутність американських баз

Для президента Іраку Джалал Талабані присутність американських військових баз на курдських територіях Іраку є бажаною на тривалий час, повідомила в понеділок газета Washington Post. «Курдистан хоче, щоб американці залишилися. У деяких місцях суніти хочуть, щоб американці залишилися. Суніти вважають, що основна небезпека зараз надходить від Ірану», — сказав він. Він також зазначив, що Іраку потрібні на тривалий час американські війська, щоб запобігти втручанню інших держав. «Я не прошу 100 тис. американських солдатiв — 10 тис. солдатiв і дві авіабази вистачить. Це буде в інтересах іракського народу й миру на Близькому Сході», — додав Талабані. Незважаючи на щоденні акти насильства й можливість громадянської війни, Талабані вважає, що демократія в Іраку починає зміцнюватися. «Ірак не в хаосі. Я хочу запевнити американський народ, що зараз іракці мають демократію й права людини, й вони намагаються зберегти країну», — сказав президент Іраку.

Швеція заморозить відносини з Лукашенком

Нова влада Швеції збирається проводити політику ізоляції адміністрації президента Олександра Лукашенка й сприяти процесам демократизації в Білорусі. Про це повідомив депутат Європарламенту Крістофер Ф’єльнєр, який представляє Помірковану коаліційну партію, що перемогла на нещодавніх виборах у шведський парламент. «Новообраний шведський уряд не матиме жодних відносин із режимом Лукашенка. Ми активно підтримуватимемо білоруську опозицію, якій зараз доводиться існувати в дуже непростих умовах... Ми спробуємо зробити так, щоб білоруський народ якнайбільше дізнався про ЄС і Швецію, в тому числі завдяки спрощеному візовому режиму», — цитує слова парламентарія «БелаПАН». Солідарність iз позицією Швеції висловив і ЄС, закликавши білоруську владу «продемонструвати повагу до основних демократичних принципів, прав і свобод людини, й верховенства закону» в ході виборів до місцевих рад, які призначені на січень 2007 року.

Швейцарія посилює імміграційні закони

У Швейцарії дві третини учасників минулого референдуму проголосували за посилення імміграційного законодавства. Таким чином, Швейцарія стає країною з найсуворішим імміграційним законодавством у всій Європі. Влада країни заявляє, що нові заходи дозволять запобігти зловживанням. Серед нових заходів — вимога до біженців у короткі терміни надавати документи, що засвідчують їхню особу, й можливість утримування під вартою тих, кому в притулку відмовлено, до висилки їх зі Швейцарії. Зміни не стосуються вихідців iз країн Євросоюзу й держав-членів Європейської асоціації вільної торгівлі. Жаль з приводу підсумків референдуму вже висловило агентство ООН у справах біженців.

Газета: 
Рубрика: