Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

5 вересня, 2006 - 00:00

Аннан не вирішив ядерної проблеми

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан завершив візит до Ірану, не досягши видимого прогресу в справі розв’язання кризи навколо іранської ядерної програми. Аннан сказав, що Іран підкреслив бажання знайти вирішення конфліктної ситуації навколо програми збагачення урану, однак не припинить роботу над нею до початку переговорів. Генсек ООН також заявив, що президент Ірану Махмуд Ахмадінежад підтвердив готовність повністю дотримуватися резолюції Ради безпеки щодо Лівану, що вимагає заборони поставок зброї «Хізбаллі». За словами Аннана, Ахмадінежад «підтвердив мені готовність і прихильність Ірану до проведення переговорів» з ядерної проблеми і озвучив бажання таким шляхом прийти до угоди. Наступного тижня важливі переговори з цього питання проведуть координатор зовнішньої політики Євросоюзу Хав’єр Солана і Ларіджані. Міністри закордонних справ Європейського союзу в суботу вирішили дати Ірану ще два тижні на уточнення своєї позиції з питання переробки ядерного палива. Припинення збагачення урану вимагає від Ірану резолюція Ради Безпеки ООН. Візит Генсека ООН до Ірану розпочався через два дні після закінчення терміну, протягом якого Тегеран повинен виконати вимоги резолюції, але не зробив цього.

Тбілісі засуджує напад на грузинський вертоліт

Апарат державного міністра Грузії з питань урегулювання конфліктів висловлює обурення в зв’язку з інцидентом, який стався 3 вересня біля зони конфлікту в Південній Осетії, в ході якого «осетинські бандформування» відкрили вогонь по грузинському вертольоту. Екіпаж вертольота, а також міністр оборони, що перебував у ньому, Іраклій Окруашвілі внаслідок інциденту не постраждали. «Цей інцидент ще раз підтверджує, що механізми миротворчої операції, яка проводиться під повним контролем Росії, як головного медіатора, а також формат мирних переговорів цілеспрямовано слугують не повномасштабному політичному врегулюванню конфлікту і примиренню штучно розколотого суспільства, а збереженню механізмів розпалювання провокацій і воєнних дій у Грузії», — говориться в заяві апарату державного міністра.

Чечню перейменують на Нохчийн

Чеченська республіка найближчим часом може отримати нову назву, заявив Інтерфаксові вчора президент Чеченської республіки Алу Алханов, який перебуває в Санкт-Петербурзі. Як вiн сказав, слово «Чечня» містить негативне забарвлення, сприймається негативно й не має ніякої юридичної бази. «Самі чеченці і люди інших національностей, ті, що проживають у Чеченській республіці, ніколи не називають цей суб’єкт Чечнею», — сказав А. Алханов. За його словами, одним «із варіантів нової назви республіки може стати Нохчийн республіка». «Так чеченці завжди називали свою республіку, і, на мій погляд, було б розумно узаконити цю назву як єдину», — говорить А. Алханов. На його погляд, це рiшення може бути зі схваленням сприйняте як у самій Чеченській республіці, так і за її межами.

В Афганістані вбито понад 200 талібів

Як заявили представники НАТО, в ході великого наступу афганської армії і сил НАТО в провінції Кандагар було вбито понад двісті бойовиків-талібів. За даними НАТО, також загинули четверо солдатів із сил під керівництвом НАТО і ще сім дістали поранення. У операції задіянi 2 тисячі військовослужбовців афганської армії і сил НАТО. Це — найбільший наступ відтоді, як півтора місяці тому контроль над південним Афганістаном перейшов до підпорядкованих НАТО сил. Операція почалася в суботу і ставить перед собою завдання вибити талібів з їхнього оплоту в районі Панджівай. Останнім часом Афганістан переживає різкий сплеск хвилі насильства — найкривавішої з моменту падіння режиму талібів 2001 року.

Ізраїль міняє викраденого капрала на 800 палестинців

Ізраїль готовий звільнити 800 палестинських в’язнів в обмін на капрала Гілада Шаліта, якого бойовики тримають у секторі Газа, стверджує газета «Едіот Ахронот» із посиланням на неназвані джерела в ізраїльському керівництві. Обмін, за даними видання, передбачається провести в три етапи. Згідно з планом, перші 300 в’язнів вийдуть на волю одночасно з Шалітом, дві інші групи палестинців звільнять пізніше. Як повідомляли раніше арабські ЗМІ, насамперед йдеться про звільнення з ізраїльських тюрем жінок і неповнолітніх палестинців. Ізраїль, за даними «Едіот Ахронот», відмовляється звільнити Марвана Баргуті — колишнього лідера угруповання «Танзім», що вважається воєнізованим крилом руху ФАТХ. За інформацією «Едіот Ахронот», переговори про звільнення Шаліта відбуваються за посередництва голови єгипетської розвідки Омара Сулеймана. Шаліт потрапив у полон 25 червня під час нападу бойовиків на позиції ізраїльських військових біля кордону сектора Газа. Двоє товаришів по службі капрала були вбиті. Відповідальність за вилазку взяли на себе три угруповання, зокрема бойове крило руху ХАМАС. Крім Шаліта, Ізраїль наполягає на звільненні ще двох своїх солдатів — Ехуда Гольдвассера й Ельдада Регева, захоплених 12 червня бойовиками «Хізбалли» на лівансько-ізраїльському кордоні.

Газета: 
Рубрика: