Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

31 серпня, 2006 - 00:00

Аннан закликав Ізраїль зняти блокаду Лівану

Виступаючи після зустрічі з ізраїльським прем’єр-міністром Ехудом Ольмертом, генеральний секретар ООН Кофі Аннан знову закликав Ізраїль зняти блокаду Лівану. Крім цього, ізраїльський лідер та генсек ООН обговорили питання розміщення миротворців у Лівані. К. Аннан висловив надію на те, що ізраїльські війська залишать південь Лівану до моменту, коли миротворчий контингент ООН буде подвоєний і досягне п’яти тисяч чоловік. Це має статися у найближчі тижні. Зараз у Лівані знаходиться 2,5 тисячі «голубих касок». Резолюція ООН, яка поклала край збройному конфлікту в Лівані, закликає збільшити їхню кількість до 15 тисяч. На спільній з К. Аннаном прес-конференції після переговорів Е. Ольмерт не дав прямої відповіді на заклик генсека ООН зняти блокаду, заявивши, що вся увага повинна бути сконцентрована на приведенні в дію перемир’я. Раніше Ізраїль заявляв, що не зніме блокаду, поки не буде переконаний у безпеці кордону з Ліваном, тобто поки не почнуть робитися кроки щодо запобігання контрабанді зброї до Лівану і поки на півдні Лівану не будуть розміщені миротворці.

У США пом’янули жертв «Катріни»

У Новому Орлеані пройшла церемонія, присвячена пам’яті жертв минулорічного урагану «Катріна», який забрав життя 1,8 тисячi американців. За розміром завданих збитків — понад 80 млрд. доларів — «Катріна» вважається найбільшим в історії країни стихійним лихом. Дзвін пролунав саме в ту хвилину, коли величезна хвиля прорвала дамбу на Міссісіпі. До Нового Орлеану з’їхалися багато американців, які втратили рідних. Вони вписали на спеціальній стіні (на фото) імена своїх рідних або знайомих, які стали жертвами руйнівного урагану. Американський президент Джордж Буш також взяв участь у траурних церемоніях. Він визнав, що його адміністрація не змогла зробити все можливе для подолання наслідків урагану. Дж. Буш підкреслив, що бере на себе всю відповідальність за дії уряду США. «На жаль, ураган приніс iз собою такі сцени, які ми ніколи не розраховували побачити в Америці, — сказав Джордж Буш, виступаючи перед жителями Нового Орлеана, який найбільше постраждав від стихії. — Наші співгромадяни тонули у власних будинках. Матері у відчаї по телебаченню просили допомогти їм iз продовольством та водою. Відсутність порядку. Влада, яка на всіх рівнях не змогла гідно виконати свої обов’язки».

Естонський парламент не зміг обрати президента

Естонський парламент у другому та в третьому турі голосування не зміг обрати президента країни. Обидва рази кандидат у президенти Томас Хендрік Ільвес отримав по 64 голоси. У першому турі на посаду президента балотувалася віце-спікер парламенту, представник партії «Республіка» Ене Ергма, яка заручилася підтримкою 65 депутатів. Президент Естонії вважається обраним, якщо за нього проголосують дві третини членів парламенту. Таким чином, для перемоги кандидату необхідно набрати не менше 68 голосів із 101.

Оскільки президента не було обрано в третьому турі, то 23 вересня буде скликано колегію вибірників, яка й обере нового главу держави. Колегія складається з 347 чоловік, до числа яких входить 101 депутат парламенту і 246 представників органів місцевого самоврядування. У колегії вибірників президент обирається простою більшістю голосів. Очікується, що дві правлячі парламентські партії: Центристська і Народний союз, які не брали участі в парламентських турах голосування, висунуть на колегію вибірників свого кандидата — нинішнього президента Арнольда Рюйтеля. Слід нагадати, що саме таким чином 21 вересня 2001 року його було обрано президентом на п’ятирічний термін.

Газета: 
Рубрика: