Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

29 серпня, 2006 - 00:00

Єврокомісар закликала ЄС не панікувати

У зв’язку зі зростанням терористичної загрози ЄС потрібна єдина політика у сфері прийому біженців та іммігрантів. Про це заявила єврокомісар із зовнішніх зв’язків і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер на щорічному Європейському альпбахському форумі, що минає в тірольському місті Альпбах. Єврокомісар закликала Євросоюз не панікувати у зв’язку із загрозою тероризму. «Не можна перегинати палицю, а активне усвідомлення актуальних загроз не повинне провокувати паніки», — додала Ферреро-Вальднер. «У нас — сильні демократія та суспільство, ми не перебуваємо в надзвичайному або воєнному стані», — наголосила єврокомісар, водночас відзначивши, що «загроза тероризму стала більш серйозною» і від неї не вдасться сховатися «за могутніми тірольськими горами». Крім того, Ферреро-Вальднер висловила впевненість, що Європі необхідні іммігранти з демографічних міркувань. «Одночасно ми повинні вимагати від іммігрантів більш сильної прихильності універсальній, ліберальній системі цінностей нашого суспільства», — зазначила вона.

Македонія визначилася з пріоритетами

Вступ до НАТО і ЄС, підвищення життєвого рівня громадян, боротьба з безробіттям, корупцією та криміналом, політична стабільність стануть стратегічними цілями македонського уряду. Про це заявив новий голова кабінету міністрів Македонії Нікола Груєвськи (на фото) після завершення процедури затвердження складу уряду. За запропонований переможницею парламентських виборів у липні нинішнього року партією ВМРО-ДПМНЄ (Внутрішня македонська революційна організація — Демократична партія македонської єдності) список кандидатів на міністерські посади проголосували 68 зі 120 депутатів, які входять до вищого законодавчого органу. Очолив уряд лідер партії ВМРО-ДПМНЄ, колишній міністр фінансів Нікола Груєвськи. У новому уряді Македонії основні посади займуть представники очолюваної Груєвським партії. Міністерство фінансів очолить Трайко Славевськи, міністерство закордонних справ — Антоніо Мілошоськи.

У Туреччині від вибухів постраждали 27 осіб

Унаслідок вибуху чотирьох бомб на курорті в Туреччині та в Стамбулі отримали поранення принаймні 27 осіб, зокрема 10 британських туристів, повідомили вчора представники влади. У Мармарісі в результаті вибуху бомби, закладеної в мікроавтобус, отримали поранення 10 британців і 11 турків. Міністерство закордонних справ Великої Британії повідомило, що три громадянина Великої Британії перебувають у реанімації. Відповідальність за вибухи поки що ніхто на себе не взяв. Джерело в поліції, яке побажало зберегти анонімність, повідомило Рейтер, що при вибуху в Мармарісі постраждали 21 особа, у тому числі 16 пасажирів мікроавтобуса. Решта п’ятеро осіб отримали поранення внаслідок вибуху ще двох бомб, усі три вибухи сталися протягом 15 хвилин. Він також повідомив, що в проведенні вибухів підозрюється Курдська робоча партія (PKK). У Стамбулі стався ще один вибух, що призвів до поранення шести осіб. Туреччина, США та ЄС вважають PKK, яка бореться за незалежність Курдистану від Туреччини, терористичною організацією, відповідальною за загибель 30 тисяч осіб.

Близько 100 іракців загинули від рук бойовиків

Близько 100 іракців загинули від рук бойовиків за останні два дні. Не менше 38 осіб загинули вчора в результаті атак із боку бойовиків в Іраку, повідомили джерела в поліції, армії та серед медиків. Учора вранці вибух смертника біля будівлі міністерства внутрішніх справ Іраку призвів до загибелі 13 осіб, повідомила поліція. Ще до 35 осіб отримали поранення. Не менше 25 іракських солдатів загинули в зіткненнях з шиїтськими бойовиками в місті Ед-Диванія за 180 кілометрів на південь від Багдада, повідомили військові та медики. Днем раніше внаслідок двох вибухів у Багдаді та на півночі від нього загинули п’ятеро американських солдатів. У неділю від рук бойовиків загинули також близько 60 іракців.

Газета: 
Рубрика: