Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Квіткове сонце для президента

4 липня, 2007 - 00:00
ФОТО НАДАНЕ ПРЕС-СЛУЖБОЮ ПРЕЗИДЕНТА ЛАТВІЇ

Безпрецедентною акцією «Сонячні квіти для президента» проводжали з посади президента Латвії Вайру Віке- Фрейберг. На горі Дайн у Сігулді ентузіасти виклали величезне сонце та 12 променів, довжина найбільшого з яких становила 55 м. Ідея піднести пані Віке-Фрейберг саме такий подарунок за її восьмирічну працю спала на думку підприємцю Андрісу Дієвіньшу. Цю ініціативу підтримали латвійські культурні діячі: поетеса Мара Заліте, диригенти Імант Кокарс і Гунтіс Гайлітіс, академік Яніс Страдіньш, проректор Латвійської художньої академії Олексій Наумов та інші.

Місце для подарунка, гору Дайн, було вибрано не випадково — президент полюбляє фольклор, а дайни — це латиські народні пісні. Квіти для композиції надходили зі всієї країни. До речі, латвійська пошта зголосилася на їхню безкоштовну пересилку. Багато латишів привезли квіти самі. Загалом до підніжжя гори Дайн попрощатися з президентом прибуло близько 23 тис. осіб. Сам орнамент створювався з 160 тис. кольорів вночі під світлом прожекторів. Над ним працювало 50 осіб.

Коли на гору прибула президент, її зустрічав захоплений натовп. Віке-Фрейберга зізналася, що цей «унікальний і вельми латиський жест» розчулив її до сліз. «Кожний надіслав свої квіти і з цих кольорів ми сплетемо наш спільний вінок, наш спільний символ сонця» — сказала президент країни та додала, що прощається вона як президент, але «як Вайра я залишуся разом із вами до свого останнього подиху». У суботу вона офіційно передасть повноваження своєму наступнику Валдісу Затлерсу.

Чим планує займатися пані Віке-Фрейберга після відходу з посади вона не повідомила. Тим часом у натовпі лунали заклики до президента створити нову партію. З приводу цієї пропозиції трохи раніше латвійський президент зазначила: «якщо говорити зараз про силу мого ентузіазму зайнятися створенням нової партії, то чесно скажу: у моєму житті зараз це не головний пріоритет. Але в той же час я хочу нагадати, що у будь-якого громадянина Латвії і в тому числі в мене як у президента, безумовно, є право зайнятися активною політикою».

Олена КОНДРАТЮК
Газета: 
Рубрика: