Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Македонський конфлікт переростає у війну

17 березня, 2001 - 00:00

Ситуація в Македонії, де угруповання так званої «національно-визвольної армії» знову ведуть бої з місцевою поліцією, залишається вкрай напруженою. Конфлікт, що спочатку більше нагадував зіткнення протестантів з поліцією (хоча й із застосуванням албанцями важкої зброї), дедалі більше походить на справжню аійну. Македонська влада заявила, що готова покласти край екстремізму. У Скоп’є вже йдеться про можливість запровадження надзвичайного стану по всій території країни — тиждень тому влада заявляла, що такої необхідності поки що немає. Представник президента Македонії при цьому заявив, що німецький континент у складі міжнародних сил КФОР не вживає достатніх заходів з охорони македонського кордону від нападів збройних формувань. Сутички албанців з македонською поліцією поблизу міста Тетово продовжуються вже кілька днів. На вулицях міста, яке є центром краю, населеного переважно етнічними албанцями, як повідомляють агентства, панує паніка, люди запасаються продуктами харчування та пальним. Неалбанці залишають домівки й виїздять до Скоп’є (близько 45 км) — подібна ситуація спостерігалася й у населених сербами районах Косова.

Представники уряду Македонії сумніваються, що зможуть відновити порядок без зовнішньої допомоги. Керівництво НАТО вже висловило моральну підтримку Скоп’є. Однак про введення міжнародного контингенту до Македонії поки що не йдеться, а сили КФОР, що підтримують мир в Косові, не мають мандату на проведення операцій за межами краю. ООН має прийняти відповідне рішення. Представники командування української частини українсько-польського батальону в складі сил КФОР не відкидали, що до характеру його місії можуть бути внесені корективи, а сам батальйон поповнено бойовими підрозділами.

До речі, президент Борис Трайковськи вже висловлював подяку Леонідові Кучмі за ту увагу, яку Україна, як головуюча в РБ ООН, приділяє ситуації в Македонії. Остання телефонна розмова президентів відбулася перед візитом Кучми до Польщі.

Лілія МУЗИКА
Газета: 
Рубрика: