Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

МЗС Росії нагнітає...

Експерт: «Антиамериканські настрої — сприятливе тло для підвищення рейтингу і популярності Путіна»
4 вересня, 2013 - 11:32

Днями МЗС РФ виступило з доволі дивною рекомендацією-попередженням для росіян, які виїжджають за кордон. Зокрема, зовнішньополітичне відомство Росії «рекомендує російським громадянам утриматися від закордонних поїздок, особливо в країни, які уклали з США угоди про взаємну видачу, якщо є обґрунтовані підозри в тому, що американські правоохоронні органи мають до них якісь претензії». При цьому у повідомленні МЗС відзначається: «Останнім часом почастішали випадки затримань російських громадян у різних країнах світу за запитами американських правоохоронних органів з метою їх екстрадиції та судового переслідування в США. Практика показує, що судові процеси над тими, хто був фактично викрадений і вивезений до США, носять упереджений характер, ґрунтуючись на хисткій доказовій базі та маючи яскраво виражений обвинувальний ухил».

У повідомленні МЗС згадуються приклади затримання й екстрадиції до США деяких осіб. Але зовсім не говориться про те, за що було засуджено таких громадян. А про це варто говорити у першу чергу. Наприклад, Дмитра Устинова засуджено за контрабанду військового обладнання, Дмитра Бєлоросова — за шахрайство, Максима Чухарєва — за відмивання грошей, Олександра Паніна — за шахрайство в Інтернеті в особливо великих розмірах, Віктора Бута — за контрабанду зброї, Костянтина Ярошенка — за перевезення чотирьох тонн кокаїну. До речі, один із коментаторів під ніком «Записки мізантропа» зазначив щодо появи таких рекомендацій: «Я не понял, война Америке уже объявлена или пока нет?»

«День» звернувся до доктора політичних наук, професора Григорія ПЕРЕПЕЛИЦІ із проханням прокоментувати повідомлення російського МЗС:

— Це нагнітання антиамериканської істерії. Більше нічим це пояснити не можна. Це — продовження того конфлікту, який розпочався влітку, після відмови Обами зустрічатися з Путіним під час саміту в Москві. Звісно, це не сприятиме відновленню здорового клімату між США і Росією.

На мою думку, ця заява — виключно для внутрішнього вжитку. Антиамериканські настрої, які традиційно присутні в російському суспільстві, — це сприятливе тло для підвищення рейтингу і популярності Путіна. Хоча його рейтинг доволі великий, але він знижується. Влада Путіна тримається виключно на популярності серед населення. Це видно і з наступної перспективи розвитку Росії як держави, і з особистої влади Путіна.

Щодо кореляції цієї заяви з міжнародними нормами права. Це — політична заява, яка носить рекомендаційний характер, тому її не можна прив’язувати до міжнародного права. Питання в тому, чи можна говорити про таке право у разі, якщо США оголосили російських громадян нев’їзними? Але ми бачимо, що таких дискредитаційних заходів з боку Заходу немає і, очевидно, не буде. З іншого боку, зрозуміло, що Путін не може заборонити росіянам виїжджати на Захід, до Сполучених Штатів Америки.

Отже, у внутрішньо-політичному контексті Росія, Володимир Путін точно від цього виграють. Але програють і самі росіяни, тому що в Росії зростає середній клас, який бачить своє майбутнє у тісному співробітництві і Заходом і віддає своїх дітей на навчання до американських і європейських коледжів та університетів.

Ігор САМОКИШ, «День»
Газета: 
Рубрика: