Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Не велика «вісімка»

12 червня, 2004 - 00:00

Iракська тематика стала домінуючою на саміті семи найрозвинутіших світових держав і Росії. Інші проблеми обговорювалися, швидше, згідно з «традиційним» порядком денним — подолання бідності, розширення миротворчих місій в країнах Африки, СНІД.

Господар саміту Джордж Буш намагався прихилити своїх колег до ініціативи розширення ролі НАТО в стабілізації ситуації в Іраку. Особливого успіху в цьому питанні йому досягнути не вдалося. Здебільшого через позицію французького колеги Жака Ширака, який наголосив, що між Парижем і Вашингтоном ще залишаються протиріччя, пов’язані з американськими діями в Іраку. На підсумковій прес-конференції Джордж Буш зазначив, що не розрахував на те, що війська НАТО замінять в Іраку коаліційні сили. «Це очікування було б нереалістичним», — визнав він. Однак керівник США сподівається, що НАТО матиме можливість взяти участь у тренуванні іракських військовослужбовців. Проти такої «компромісної місії» Жак Ширак нібито немає нічого проти, хоч наголосив, що подібне навчання повинно відбуватися лише після офіційного запиту уряду Іраку. Рішення з цього приводу може бути схвалено на саміті НАТО в Стамбулі, який відбудеться в кінці червня. Представники французької делегації повідомили «Нью-Йорк Таймс», що перед цієї зустріччю можуть відбутися додаткові переговори між Бушем і Шираком, які спробують згладити всі «гострі кути» для позитивного вирішення питання.

Лідери «вісімки» також піднімали питання про скасування зовнішнього боргу Іраку, який, за різними підрахунками, сьогодні становить $120 млрд. «Вісімка» не змогла досягнути взаєморозуміння й у цьому питанні, оскільки Жак Ширак упевнений, що нафтові запаси Іраку цілком дозволяють віддати свій борг.

Тим часом Росія виступила з черговою «багатополярною» ініціативою: прийняти в «клуб восьми» ще дві країни — Китай та Індію. Сумнівно, що сильні цього світу сприйняли пропозицію всерйоз. Тим більше, що позиції «промислово розвинутої й демократичної» Росії в цій групі не такі вже й міцні, якщо врахувати дискусії в західній пресі про необхідність виключення країни з елітного товариства...

Газета: 
Рубрика: