Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ОПЕК збільшує видобуток нафти — виграє Україна

30 березня, 2000 - 00:00

Однак Вашингтон краще підготувався до цієї події. Упродовж останніх тижнів міністр енергетики США Білл Річардсон лобіював провідні країни ОПЕК з тим, щоб ті збільшили видобуток нафти. Чого-чого, а важелів Вашингтону не бракує. Республіканець, голова комітету із закордонних справ Палати представників Бенжамін Гілман минулого тижня навіть запропонував законопроект, який передбачав би скорочення американської допомоги і продаж зброї ОПЕК та іншим країнам, що визначають ціни на чорне золото. Тож основний союзник Штатів у Перській затоці Саудівська Аравія теж стала лобіювати своїх колег в ОПЕК, пропонуючи збільшити видобуток нафти на 1,7 млн. барелів на день.

Відтак, у вівторок 9 із 11 учасників конференції ухвалили компромісне рішення, зупинившись на цифрі 1,45 млн. барелів. Зараз країни ОПЕК добувають 23 млн. барелів нафти на день. Проти збільшення квот виступив традиційний супротивник США Іран. Останній зазначив, що ОПЕК не повинна приймати рішення з політичних причин. Однак учора, за повідомленням Франс-Прес, у радіозверненні до іранського народу міністр нафти цієї країни заявив, що, виходячи з власних інтересів, у квітні Тегеран збільшить свою квоту. Росія зовні зберігала спокій. Глава російської делегації на цій конференції Віктор Калюжний зазначив, що ціна на чорне золото має зберегтися на рівні $26 — 28 за барель. Російська газета «Сегодня» повідомила, що Віденська суперечка довкола ціни на чорне золото змусила понервувати й новообраного президента Володимира Путіна, який провів консультації з цього питання в уряді. Перший віце-прем’єр Михайло Касьянов після цієї наради сказав, що «можливе зниження цін на нафту не призведе до погіршення ситуації в російській економіці і бюджет другого кварталу буде виконано повністю».

Очевидно, що найбільше в цій ситуації виграли Штати — вони домоглися збільшення видобутку нафти, тим самим засвідчили своєму народові, що дбають про інтереси простих людей. Як повідомляє АП, зменшення цін в Америці відчують уже через п’ять тижнів.

Дещо з віденського пирога дістанеться й Україні. Директор ЗАТ «Всеукраїнський бізнес- центр» Олександр СВЕРДЛОВ сказав кореспондентові «Дня», що ухвала конференції ОПЕК призведе до падіння цін на російську нафту, яка нині поставляється Україні по ціні $160 за тонну. Наші ж нафтопереробні заводи, щоб не збанкрутувати, можуть купувати чорне золото лише за ціною $130. На думку пана Свер длова, українські нафтопереробні підприємства зможуть скористатися цією вигідною для себе пропозицією з боку російських експортерів через місяць- два. Наразі набагато вигідніше купувати вже готову продукцію російських нафтопереробних підприємств.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: