Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Останній ультиматум перед новою війною?

4 грудня, 2001 - 00:00

Шістнадцять пасажирів автобуса стали жертвами вибуху, що прогримів ополудні в неділю 2 грудня в околицях ізраїльського міста Хайфа. Вибуховий пристрій привів у дію терорист-камікадзе. 10 осіб загинули на місці та ще шестеро — померли в лікарні. Понад шістдесят потерпілих госпіталізовано з пораненнями різної міри складності. Цей теракт стався за дванадцять годин після серії вибухів в торговельному центрі на пожвавленій пішохідній вулиці в центрі Єрусалима в суботу ввечері. Жертвами теракту стали, щонайменше, 12 загиблих і понад 170 поранених. Всі потерпілі — молоді люди від 14 до 20 років. Відповідальність за проведення терактів взяла на себе палестинська екстремістська організація «Хамас».

Чергові теракти в Єрусалимі й Хайфі минулих вихідних, схоже, не лише перекреслили можливість якої б то не було стабілізації ситуації на Близькому Сході, але й максимально наблизили можливість початку нової близькосхідної війни. Західні ЗМІ звертають увагу на заяву президента США Джорджа Буша з цього приводу: «Ця криза являє собою момент, коли всі захисники миру повинні піднятися й боротися проти терору», і вказують, що вперше за останній час з боку американського керівництва не прозвучали традиційні заклики до Ізраїлю виявляти стриманість. Навпаки, міністр оборони США Дональд Рамсфельд, за повідомленням Бі-Бі-Сі, сказав, що можливу акцію ізраїльської армії Вашингтон розглядатиме не як помсту, а як дії з метою самозахисту. Одночасно Вашингтон дав зрозуміти, що чинитиме максимальний тиск на керівництво Палестинської автономії з метою припинення терору.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон перервав свій візит до США, звернувся до нації й провів екстрене засідання ізраїльського кабінету. Першою дією уряду була блокада палестинських територій. Лідеру Палестинської автономії Ясиру Арафату при цьому фактично було поставлено ультиматум — або він рішуче діє протягом доби, або починає діяти ізраїльська армія. Багато хто в ізраїльському керівництві схильний вважати, що Арафат або не може, або не бажає встановити жорсткий контроль над екстремістськими організаціями, такими як «Хамас» та «Ісламський джихад». Тим часом Арафат оголосив на території Палестинської автономії надзвичайний стан, палестиським силам безпеки доручено переслідувати й доставляти до суду всіх, причетних до планування та здійснення терактів у Єрусалимі та Хайфі, повідомляє Сі-Ен-Ен. Сили безпеки Палестини вже оголосили про арешт двох лідерів організації «Хамас» та 120-и членів «Хамаса» та «Ісламського джихаду». На вулиці палестинських міст виведено бронетехніку. На єгипетському курорті Шарм- ель-Шейх з ініціативи президента Єгипту Хосні Мубарака та короля Йорданії Абдулли терміново скликається арабський саміт для обговорення ситуації.

Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко засудив дії терористів. Беручи участь у дев’ятому засіданні Ради міністрів ОБСЄ в Бухаресті, він, як передає Інтерфакс, сказав: «Ці злочини напередодні такого важливого міжнародного форуму, яким є зустріч міністрів закордонних справ країн-членів ОБСЄ, можна розцінити як провокацію та спроби дестабілізувати ситуацію в регіоні, географічно близькому до європейського кордону, а політично — від нього невіддільному». У заяві МЗС України з цього приводу говориться, що теракти в Ізраїлі було сприйнято зі смутком та обуренням.

Віктор ЗАМ’ЯТІН, «День», Олена ІВАЩУК
Газета: 
Рубрика: