Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ПАРЄ продовжить моніторинг до виборів

1 жовтня, 2003 - 00:00

За підсумками виборів президента України можна буде говорити про скасування або продовження моніторингу України, вважає співдоповідач моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи по Україні Ханне Северинсен. Під час прес-конференції у Страсбурзi Северинсен наголосила, що проведення чесних і прозорих виборів президента України 2004 року може стати однією з причин зняття моніторингу.

За її словами, моніторинговий комітет ПАРЄ має намір «уважно спостерігати» за проведенням виборів-2004 в Україні. Відповідаючи на запитання про те, чи було б можливим скасування моніторингу, якби український парламент встиг прийняти Кримінально-процесуальний та Цивільно-процесуальний кодекси, закон про прокуратуру, Х. Северинсен сказала, що зобов’язання — «це не просто список юридичних актів», а, передусім, виконання законів, забезпечення прав і свобод громадян, проведення чесних і прозорих виборів. Вона зазначила, що у моніторингового комітету «викликає подив» те, що не оприлюднені прізвища підозрюваних, оголошених у розшук у «справі Гонгадзе».

Співдоповідач моніторингового комітету ПАРЄ по Україні Ренате Вольвенд зазначила, що комітет «не має наміру нікого повчати», а збирається співробітничати з Україною щодо впровадження норм і стандартів РЄ. Член української делегації у ПАРЄ Анатолій Раханський звинуватив Асамблею у подвійних стандартах. Він знову наголосив, що у РЄ існують країни, в яких залишилося більше, ніж в України, невиконаних зобов’язань. У державах, представники яких виступали в понеділок під час обговорення «українського питання» з критикою на адресу України існують «тоталітарні режими», наголосив він. А. Раханський повідомив, що генеральний прокурор України Святослав Піскун під час свого візиту в ПАРЄ залишив офіційні документи iз роз’ясненнями у «справі Гонгадзе», нападу на депутата Олександра Єльяшкевича та у справі учасників масових акцій протесту 9 березня 2001 року в Києві. За його словами, ці документи є в моніторинговому комітеті, як повідомляє Інтерфакс-Україна .

Газета: 
Рубрика: