Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Перед кривавою річницею

31 серпня, 2002 - 00:00

Чи має людське горе ціну? У Саудівській Аравії, очевидно, гадають, що так. Уряд цієї країни вирішив на знак співчуття родичам загиблих 11 вересня у Сполучених Штатах подарувати скакуна. У такий спосіб Ер-Ріяд хоче реабілітуватися в очах як американців, так і всього світу, оскільки 15 підозрюваних в організації терористичних актів в Америці мали саме саудівське громадянство. Вартість коня, який отримав перемогу на нинішньому дербі в Кентуккі, оцінюється в мільйон доларів, а володіє ним принц Ахмед бен Салам, член королівської родини Аравії. Можливий дар саудівців, утім, зовсім не порадував американців. По-перше, кінь носить не зовсім миролюбне ім’я — Емблема Війни, а по-друге, невідомо, яким чином саудівці збираються втішити своєю компенсацією родичів понад трьох тисяч загиблих у терактах. «Що, три тисячі сімей володітимуть однією конякою колективно?» — розгнівано заявив вдівець Стів Пуш, який втратив 11 вересня свою дружину.

Про теракти 11 вересня в світових мас-медіа згадують дедалі частіше. Історія про можливий дарунок саудівців — лише одна з незліченної кількості. До речі, проблема компенсацій родичам загиблих в терактах досі фактично невирішена. Спеціально створений для цього в Штатах фонд зміг виділити кошти цими днями тільки одній родині. Ще група із трьохсот родичів відсуджує близько $300 млрд. в уряду вже загаданої Саудівської Аравії, який американські громадяни звинуватили в співробітництві з терористами. Між тим питання розслідування терактів минулого року так само лишається відкритим. Хоч і відоме ім’я основного підозрюваного в їх організації — Осами бен Ладена, однак, така «обізнаність» досі ще не пролила світла на обставини подій. Розплутати клубок загадок 11 вересня спробували німецькі прокурори на цьому тижні. Німецька прокуратура надала інформацію, згідно з якою план терактів у США виношувався саме в Гамбурзі. За версією німецьких слідчих, один із терористів, який протаранив торік один із хмарочосів Всесвітнього торговельного центру, вихвалявся вчинити атаку літаком ще за півтора року перед тим. «Будуть тисячі загиблих, ви мене згадаєте», — розповідав своїй знайомій член гамбурзької ланки «Аль-Каїди» терорист Марван Аль-Шехі. Створено ланку «Аль-Каїди» у Німеччині було в 1996 році, у жовтні 1999 року терористи вже поставили перед собою мету завдати по Америці удару. Тоді ж розпочалася для цього підготовка. Упродовж двох років вони проходили вишкіл у Афганістані. Після повернення до ФРН троє із членів «Аль-Каїди» вирушили з новими паспортами до Штатів, де пройшли тренування в льотній школі. Наразі в кельнській в’язниці утримується один із членів гамбурзького осередку «Аль-Каїди», студент із Марокко Муніра Ель Мотассадек, який підозрюються в забезпеченні терористів фінансами. Правда, марокканець усі звинувачення проти себе відкидає.

Тим часом американські власті із наближенням сумної річниці докладають усіх зусиль, аби подбати про безпеку в країні. Особливої актуальності ця проблема набула після повідомлень, що фінансова імперія «Аль-Каїди» лишається такою ж могутньою, як і до подій 11 вересня. Знищити Америці її не вдалося — такий головний висновок 43-сторінкового звіту ООН, доступ до якого отримала газета «Вашингтон Пост». За даними оонівських експертів, угруповання Осами бен Ладена продовжує отримувати «дотації» з Близького Сходу, Європи, Азії та Північної Америки; сума дотацій становить у середньому до $300 млн. у рік, а члени «Аль-Каїди» продовжують користуватися банківськими рахунками. Вочевидь, у Вашингтоні зовсім не відкидають можливості кривавого нагадування «Аль-Каїдою» про себе якраз 11 вересня. Пентагон, зокрема, виступив із ініціативою заборонити всі польоти над територією Сполучних Штатів 11 вересня, аби не допустити повтору минулорічної трагедії. Адміністрація Джорджа Буша вчора таку пропозицію відхилила, оскільки, на думку Білого дому, вона суперечить міжнародним угодам.

Подібних ініціатив, без сумніву, виникатиме ще чимало. І хоч життів загиблих вони аж ніяк не повернуть, однак вберегти від повторення трагічних подій можуть...

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: