Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Перспективи ГУАМ

Міжнародна організація береться за серйозні проекти
31 травня, 2008 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Розмови про неефективність «Організації за демократію та економічний розвиток — ГУАМ» велися давно, і в неї великі перспективи. Про це заявив посол Укра їни в Азербайджані Борис Климчук у ході дводенної міжнародної конференції «Стратегія розвитку ГУАМ». «Пік розмов про смерть ГУАМ уже давно пройшов, і навіть ті люди, які були незадоволені створенням організації, вже так не дум ають», — зауважив дипломат. На його думку, ГУАМ успішно трансформувався з групи держав у повноцінну міжнародну організацію. «Сила ГУАМ у тому, що вона не проти когось, а «за», за інтереси наших чотирьох країн», — додав Климчук.

Тезу становлення організації підтримала посол США в Азербайджані Ен Дерсі. «Сьогодні ми з радістю зазначаємо, що ГУАМ перетворилася з регіональної на повноцінну організацію, і ми раді тому, що змогли сприяти цьому», — заявила вона. Крім того, за словами американського посла, США планують виділити 2008 року на розвиток ГУАМ близько $700 тис. Заступник помічника держсекретаря США Девід Меркель вважає, що ГУАМ грає особливу роль у диверсифікації енергоресурсів. За його словами, «організація ГУАМ перетворюється на привабливий для іноземних інвестицій ринок».

Директор політичного Департаменту МЗС Грузії Давид Дондуа зазначив, що бачить майбутнє ГУАМ як альтернативного коридору до енергетичної безпеки Європи. «Стратегічна мета ГУАМ повинна полягати в розвитку транзитного потенціалу, перетворення регіону на вузол перевалки товарів з Європи в Азію і навпаки».

У ході конференції про нові проекти організації повідомив генеральний секретар ГУАМ Валерій Чечелашвілі. За його словами, ГУАМ створить свій банк, оскільки є необхідність в інституті з фінансування програм і проектів організації. «Ця ідея давно ходить серед банкірів, тому що ГУАМ потребує фінансового інституту для того, щоб фінансувати імплементацію наших проектів і програм», — сказав він, допустивши, що на створення банку ГУАМ знадобиться близько двох років. Генсек наголосив, що в рамках ГУАМ озвучено багато проектів, які реалізовуватимуться, в тому числі найближчим часом буде конкретно здійснено проект залізнично-поромної переправи Поті—Керч.

«Організацію за демократію і економічний розвиток — ГУАМ», до складу якої входять Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова, було створено в травні 2006 року.

Аліна ПОПКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: