Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Північна Корея в очікуванні наступника

Чи настане посткімовський період в історії країни?
23 вересня, 2010 - 00:00
РІДКІСНЕ ФОТО, НА ЯКОМУ СФОТОГРАФОВАНІ РАЗОМ ВОЖДЬ КНДР І ЙОГО НАСТУПНИК (ЛІВОРУЧ) / ФОТО ІЗ САЙТА ASP/GETYIMAGES

Те, на що так довго чекали і про що так багато говорили експерти, журналісти та політики, нарешті має статися. На 28 вересня намічена конференція Трудової партії Північної Кореї (ТПК). Оскільки про це повідомило офіційне інформаційне агентство ЦТАК, швидше за все, дійство відбудеться. Тим паче, що вибори делегатів на конференцію пройшли у всіх партійних організаціях в обстановці демонстрації «патріотизму й підтримки партії та революції». Як і належить, при підготовці такого найважливішого ідеологічного та політичного заходу як висловлення всенародної любові на першому рядку всіх списків делегатів стоїть ім’я улюбленого керівника Кім Чен Іра. На зборах виступали голова президії Верховного народного зібрання (парламенту) Кім Йон Нам, голова кабінету міністрів Чхве Йон Рім, інші керівники країни. Виступаючі підкреслювали, що вождь Кім Чен Ір «є зараз вищим представником КНДР, символом гідності, слави і непереможності її армії та народу».

Насправді, мало статися щось незвичайне, аби в наглухо закритій країні, де ще рідкістю серед простого народу є чорно-білі телевізори, щоб уперше з 1966 року скликалася партійна конференція. З’їзди були, хоча теж не дуже часто, останній 1980 року, але добре забута форма скликання товаришів із партії реанімується, звичайно, не випадково. До речі, спочатку планувалося, що конференція відкриється 13 вересня і певна кількість делегатів прибула до столиці, де їх урочисто зустрічали школярки, відмінниці навчання в ошатних сукнях. Причини перенесення традиційно нікому не пояснювалися. Залишається лише здогадуватися. За однією з версій, таке рішення було викликане руйнівним тайфуном, що призвів до великих руйнувань і загибелі кількох десятків осіб. Через стихійне лихо частина делегатів із постраждалих від повеней регіонів країни просто не змогли вчасно дістатися до Пхеньяна. Є й інше припущення, що до столиці не встиг дістатися сам Кім Чен Ір, який повертався з поїздки в Китай. При цьому він їде досить довго, оскільки сам візит у Пекін відбувся ще в серпні. Також досить вірогідно, що причиною скасування стало різке погіршення стану здоров’я товариша Кіма. Звичайно, все це просто припущення. Помічник державного секретаря США Курт Кемпбелл, який займається регіоном, на останніх слуханнях у сенаті назвав КНДР «чорною скринькою», повідомивши при цьому, що розвідувальна інформація дуже часто не відповідає дійсності і приголомшив сенаторів зауваженням: «Ваші припущення (про події у КНДР. — Авт.) не гірші від наших».

Поза сумнівом, для спростування чуток про поганий стан здоров’я вождя агентство ЦТАК щодня повідомляє про поїздку генерального секретаря ТПК, голови комітету оборони країни та верховного головнокомандуючого Кім Чен Іра в гірську північну провінцію Чагандо. Там він побував на хімічному заводі в місті Манпхо і на молодіжній шахті імені «5 березня» ознайомившись з модернізацією цих об’єктів. Але при цьому фотографії сердечних зустрічей із масами і вказівки щодо поліпшення роботи, як це було часто в минулому, взяті з архіву. Все це свідчить, що проблема зі станом здоров’я керівника країни існує. Разом із тим, не можна виключити й того, що у вищих сферах загострюється боротьба за владу, й архівні фотографії Кіма є віддзеркаленням її. Так було і в нас, коли за наказом Андропова на захід каналами ТАРС передавалися спеціально виготовлені фотографії, що дискредитували Брежнєва.

Порядок денний конференції офіційно не оголошений. Проте велика частина експертів упевнена, що ця подія для Північної Кореї важлива. Директор Міжнародного центру кореєзнавства МДУ Павло Лешаков висловив припущення, що однією з головних тем для обговорення, можливо, стане початок реформування економіки країни за китайською моделлю. «Не випадково Кім Чен Ір за останній час зробив два візити до Китаю», — зауважив експерт. Побічно той факт, що мають відбутися зміни в економіці, підтверджується поверненням у владу колишнього прем’єра Пак Понг Чжу, відстороненого 2007 року за спроби реформування за китайським зразком.

Залишається загадкою, чи відбудеться в ході конференції офіційне представлення сина Кім Чен Іра — 26-річного Кім Чон Уна — як наступника діючого північнокорейського лідера. 1980 року на з’їзді ТПК Кім Ір Сен передав владу своєму синові, і тепер сам Кім Чен Ір може продовжити цю традицію. Не виключено, що найближчими роками батько і син із династії Кім правитимуть країною спільно або тандемом, хоча до північнокорейських реалій цей термін навряд чи можна застосувати, а після смерті Кім Чен Іра вся влада перейде до спадкоємця. Разом із тим, сам північнокорейський лідер у ході своєї поїздки до Китаю начебто спростував повідомлення про підготовку передання влади, назвавши їх «помилковими чутками із заходу». Відповідаючи на запитання газети The New York Times, професор Австралійського національного університету в Канберрі та університету Koo kmin у Сеулі Андрій Ланьков зауважив: «Це не 100-відсоткова впевненість, бо Північна Корея як і раніше дуже особлива країна, але я хотів би сказати, що на 99 відсотків упевнений, що Кім Чон Ун буде затверджений як наступник. Він буде представлений партії і народові як «новий геній керівництва, дороговказною зіркою XXI століття або щось подібне».

Хоча вже складені пісні на честь нового молодого вождя, його портрети виготовлені мільйонними тиражами і підготовлені до роздачі в першу чергу військовим частинам, шлях до влади можливого наступника нинішнього Кіма буде нелегким. По-перше, наскільки можна судити, у вищому керівництві країни посилюється боротьба прибічників традиційного курсу на закритість і конфронтацію і тими, хто хотів би почати зміни. До цього підштовхує важкий економічний стан країни, що загрожує перерости в колапс і хаос. Консерватори, в першу чергу серед армійської верхівки та їхніх партійних кураторів, а також керівників спецслужб, намагаються будь-якими шляхами підсилити напруженість на Корейському півострові. Остання провокація з потопленням південнокорейського корвета «Чхонан» видає їхній стиль.

По-друге, Кім Чен Ір та його оточення відчувають сильний тиск Китаю, що вимагає почати проведення економічних реформ. При цьому в Пекіні побоюються у випадку погіршення економічної ситуації напливу північнокорейських біженців, які й так заполонили пограничні провінції. Аналогічний і навіть великий головний біль відчувають у Південній Кореї. Адже і їй у надзвичайній ситуації доведеться вирішувати проблему біженців і взяти на себе велику частину витрат з інтеграції Півночі та Півдня. За найскромнішими підрахунками, це обійдеться 4—5 трлн.дол. Для підготовки до таких витрат у Південній Кореї пропонують увести податок «на об’єднання».

Проблема молодого Кіма полягає саме в його віці. Інші члени сім’ї також не проти долучитися до верховної влади. Отже, цілком можливо, що після улюбленого вождя Кім Чен Іра на країну чекає своє видання «банди чотири» або боротьби в радянському керівництві після смерті Сталіна, яка закінчилася тим, що «товарищ Берия вышел из доверия».

Юрій РАЙХЕЛЬ
Газета: 
Рубрика: