Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Польща відкрила для українців ринок праці

Скільки спеціалістів ми втратимо?
26 липня, 2007 - 00:00

Тисячі українців, а також росіян та білорусів зможуть відтепер легально працювати у Польщі. Для цього їм потрібно лише отримати тимчасову робочу візу та відповідну декларацію від польського роботодавця. Термін дії візи становитиме до трьох місяців кожного року. Відповідне розпорядження міністерства праці та суспільної політики Польщі було підписано 27 червня, а вступило в силу 20 липня цього року. Термін його дії до 31 грудня 2009 року.

Таке рішення польської влади зумовлено її зацікавленістю у трудовій імміграції представників робітничих спеціальностей, а також людей, які працюватимуть у сільському господарстві та на будівництві. Справа в тому, що після вступу Польщі до Євросоюзу велика кількість її громадян у пошуках більш високооплачуваної роботи виїхали у Велику Британію, Ірландію, Німеччину та Швецію. За оцінками міністерства праці Польщі, від одного до двох мільйонів поляків, в переважній своїй більшості випускників професійних та середніх технічних шкіл, покинули країну. Залучення вихідців з України, Росії та Білорусі може стати дієвим способом поповнення дефіциту спеціалістів з технічною освітою у цій державі.

Хоча нестача робочих рук значною мірою відчувається на будівництві та у сільському господарстві, у інтерв'ю «Дню» консул Республіки Польща Гжегож Опаліньскі запевнив, що зміни до міграційного та трудового законодавства Польщі стосуватимуться представників усіх без виключення, а не тільки технічних чи робітничих спеціальностей. З іншого боку, оскільки для легальної роботи в Польщі українцям знадобиться декларація польського роботодавця, то саме останні зможуть власноруч контролювати процес трудової міграції, залежно від того, спеціалісти якої галузі їм необхідні.

Протягом тривалого часу за рівнем безробіття Польща займала перше місце серед країн- членів Євросоюзу. Найбільшого піку безробіття у цій країні досягло у 2003 році, коли воно становило 20%. Проте польському уряду вдалося забезпечити нові робочі місця для своїх громадян та суттєво знизити цей показник, який все ж залишається надзвичайно високим. За даними Євростату, лише у травні цього року у цій невтішній статистиці Польща з показником у 10,5% поступилася пальмою першості Словаччині, яка із загальною кількістю безробітних 10,8% випередила свою північну сусідку.

Як повідомив віце-міністр праці Польщі Казімєж Куберський польським засобам масової інформації, ринок праці Польщі може прийняти кількасот тисяч закордонних працівників. Особливо гострим питання дефіциту робочої сили є в Мазовецькому воєводстві та у Варшаві, де вакантними залишається близько 50% робочих місць.

Середній рівень зарплати у Польщі на рівні 800 доларів може стати вагомим аргументом при пошукові роботи вихідцями зі Східної Європи, в тому числі і українцями. Однак говорити про зростання зацікавленості українців у працевлаштуванні в Польщі поки що передчасно. Посольство Польщі в Україні має дані лише щодо кількості віз, виданих громадянам України. По місту Києву, наприклад, за перше півріччя цього року було видано близько 280 віз. Таким чином, висновки про статистичну перспективу та загальну кількість українців, які працюють в Польщі, можна буде зробити лише наприкінці року.

Проте представники міністерства праці та соціальної політики Польщі налаштовані оптимістично та переконані, що відкриття польського ринку праці, зокрема для українців, дозволить ліквідувати «чорний ринок праці», який в Польщі нараховує до одного мільйона триста тисяч чоловік: як поляків, так і іноземців. Як заявив Казімєж Куберський в інтерв'ю польському радіо, дипломатичні представництва Польщі видають українцям до одного мільйона віз щороку. При цьому значна частина наших громадян працює у цій країні нелегально. Новації міністерства праці Польщі мають на меті не лише легалізацію польського ринку праці, а й передбачають забезпечення українців, а також росіян та білорусів такими ж умовами при працевлаштування, які мають і польські працівники.

Ярослав КОВАЛЬЧУК
Газета: 
Рубрика: