Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Польський рецепт

Вальдемар ПАВЛЯК: у нас немає потреби вдаватися до якихось надзвичайних заходів
3 березня, 2009 - 00:00

Як у Польщі переживають економічну кризу, реагують на падіння курсу національної валюти і яким бачать шлях виходу з нинішньої кризи? Про це в бліц-інтерв’ю віце-прем’єра, міністра економіки Польщі Вальдемара ПАВЛЯКА.

— Пане Павляк, чи впливає на ситуацію в Польщі економічна і фінансова криза, яка вразила Україну?

— Можу сказати, що на протязі останніх місяців товарообіг між нашими країнами знизився. Це звичайно впливає. Але немає дуже значного впливу на економічну ситуацію в країні.

— А чи вживають обидві сторони: українська і польська відповідні кроки, щоб подолати кризові явища?

—Так. Але передусім треба розуміти і брати до уваги те, що цю кризу викликала не Польщі і не Україна. А це глобальне явище. Якщо можна сказати, ми, Польща та Україна, маємо на це дуже скромний вплив. Але ми можемо зі свого боку в своїх країнах робити відповідні дії, щоб подолати ці кризові явища. По-перше, ми мусимо робити так, щоб створювалися нові робочі місця, збільшувалося виробництво. Зважаючи на те, що наші валюти: польський злотий і українська гривня девальвувалися, ми мусимо розвивати експорт. А також потрібно звернути увагу на продаж товарів національного виробництва на нашому внутрішньому ринку, бо вони на сьогоднішній день мають добру конкуренцію у порівнянні з імпортними товарами.

— А чи йде у Польщі мова про нові запозичення в ЄС для підтримки курсу національної валюти та виходу з кризи?

— Якщо говорити про курс злотого, то він має як позитивні, так і негативні сторони. Адже при нинішньому курсі наші товари є конкурентоспроможними на зовнішніх ринках, а також на внутрішньому ринку. Тому, з цієї точки зору, на сьогоднішній день ми в Польщі не розглядаємо можливості введення якихось інтервенцій на валютному ринку. На сьогоднішній день стан економіки та бюджету стабільні й немає потреби вдаватися до якихось надзвичайних заходів.

Натомість фонди Європейського Союзу мають потенціал для розвитку економічного та суспільного сектора. Ці фонди будуть першим, на що ми будемо звертати увагу для розвитку названих вище секторів. Кошти Європейського Союзу є додатковими по відношенню до кредитних коштів. На роки, починаючи від 2007 року по 2013 року, нам буде виділено 67 млрд. євро.

— Чи вважаєте за доцільне, щоб ЄС надав Україні «стабілізаційний пакет», аби криза в Україні не вплинула на Об’єднану Європу? Так, принаймні, вважають деякі європейські депутати.

— Напевне, потрібні єдині дії з боку Європейського Союзу. Адже у самому ЄС ми можемо побачити різні ініціативи окремих країні. І не всі проекти є узгодженими між усіма членами. На сьогоднішній день в рамках Європейського Союзу ініційовано план відбудови. І напевне в рамках співробітництва між Україною і Євросоюзом є можливі дії, спрямовані на підтримку України.

Але для цього потрібне співробітництво між міжнародними організаціями та українською владою. Щоб покращити ситуацію потрібна економічна і політична стабільність. Можна сказати про проблему, яка пов’язана з черговим траншем МВФ для України. Слід очікувати, що для отримання коштів Євросоюзу будуть висунуті схожі умови. Треба звернути увагу на те, що загалом ситуація у світі є важкою. У країнах, які входять у зону євро, цього року буде зафіксовано зниження валових національних доходів. Також треба звернути увагу на моменти, пов’язані з національними валютами. Бо коливання курсів впливають також на конкурентоспроможність. У нашому регіоні буде цікаво побачити, як буде розвиватися ситуація у Словаччині, яка цього року увійшла у зону євро. Мені здається, що в такій ситуації національна валюта є одним із факторів, який амортизує ситуацію.

Розмовляв Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: