Вже декілька днів чехи не знаходять у гіпермаркетах, крамницях, кав’ярнях, рестораціях і кіосках пляшку улюбленого спиртного. Жорстка заборона продажу спиртних напоїв із вмістом понад 20 ступенів алкоголю була викликана отруєнням десятків людей, 20 із яких померли, а багато хто втратив зір і має інші відчутні проблеми зі здоров’ям.
У країні, яка за даними Світової організації охорони здоров’я перебуває в числі лідерів серед любителів пива, а також на 2 місці за кількістю любителів спиртного на душу населення, склалася трагічна ситуація. Газети пишуть про щоденні збитки у економіці у 8 — 10 мільйонів євро. Грандіозних масштабів досягли перевірки та контрольні заходи державних органів, а також інтенсивне розслідування поліції. Знайдене нелегальне спиртне на покинутих складах і в гаражах складає сотні літрів.
Проте, пишуть журналісти, держава надто пізно звернула свою увагу на проблему. Поліції потрібно було діяти два роки тому, коли ЗМІ активно інформували про зростання ринку фальшивого алкоголю. Зараз продаж фальшивого алкоголю займає вже 20 % ринку, а складні економічні часи підсилюють його дистрибуцію через кіоски та азіатські яткові ринки на периферії міст і біля прикордонних переходів із Німеччиною та Австрією.
Чеська поліція поінформувала суспільство щодо підозрюваних, які перебувають під слідством силових органів. Час іде, люди п’ють фальсифікат і отруюються. Жертви, на жаль, ще будуть. Виникає запитання: наскільки ця серйозна ситуація змінить динаміку, якість і результати діяльності відповідальних державних органів, щоб після закінчення дії заборони не вмирали люди?
КОМЕНТАР
Геннадій ЗІЛЬБЕРБЛАТ, генеральний директор Київського обласного психіатрично-наркологічного медичного об’єднання, заслужений медик України, головний психіатр-нарколог Києва і Київської області:
— Я гадаю, що такі дії як заборона на продаж алкогольних напоїв понад 20 ступенів, ситуацію з фальсифікатами не виправлять. Тут потрібні дії суто поліційного, фіскального характеру для боротьби з фальшивим алкоголем. Адже фальсифікат може бути не лише понад 20 градусів, а й нижче аніж 20. Це може бути фальсифіковане вино та інші спиртні напої, що спричиняють отруєння і важкі ускладнення, — аж до смертельного наслідку.
Я вважаю, що заходи, застосовані в Чехії, — це напівзаходи, які не впливають на боротьбу з фальсифікатом. З другого боку, є й низка позитивних моментів у цих діях. Певною мірою це вплине на ситуацію з алкоголізацією в країні, бо міцні напої — 40 ступенів і вище — швидше завдають шкоди організмові, аніж слабоалкогольні. Зокрема, сильніше вражають психіку. Якщо в Чехії буде жорстко контрольований режим продажу спиртних напоїв, то зменшиться кількість алкогольних психозів — важких ускладнень алкогольної залежності. Зниження поширеності алкогольних психозів призведе до зниження смертності та важких ускладнень. Зменшення вживання міцних напоїв призведе до зниження злочинності, коли люди, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, скоюють тяжкі побутові злочини.
Але все ж таки це не радикальний захід, і він не впливає на проблему алкоголізації. Наскільки відомо, в Чехії поширене вживання пива, а пивний алкоголізм також шкідливий. Я не вважаю, що такий метод дасть істотний результат для будь-якої держави, де вживають міцні і слабоалкогольні напої, зокрема й для України. Заходи мають бути абсолютно інші. Насамперед ми маємо займатися культурою вживання спиртних напоїв, культурою їхнього продажу, вихованням негативного ставлення до алкоголю, жорсткою боротьбою, спрямованою на запобігання алкоголізації неповнолітніх...