Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пристрасті щодо нової системи ПРО розбурхуються

1 лютого, 2001 - 00:00

Учора міністр оборони Німеччини Рудольф Шарпінг закликав до збереження нинішньої міжнародної системи контролю над ядерними озброєннями, яка, на думку Москви, буде поставлена під загрозу, якщо США втілять в життя свої плани щодо створення нової системи ПРО.

Відображаючи неспокій, що охопив Європу через зростаючу напруженість між Росією та США щодо проблем ядерної оборони, Шарпінг заявив під час свого офіційного візиту в Москву, що «Росія й США повинні разом шукати розв’язання проблеми». Учора Росія дала чітко зрозуміти, що, на її думку, нова американська програма оборони спричинить серйозну зміну Договору з ПРО від 1972 року, який є ключовим моментом глобальної ядерної стабільності.

Після переговорів з Шарпінгом його російський колега Ігор Сергєєв підкреслив, що Росія як і раніше вважає Договір з ПРО підмурівком для всієї системи роззброєння. «Відмова від цього договору призведе до нової гонки озброєнь, зокрема й найнебезпечнішої — гонки ракетних технологій», — заявив він. За словами Шарпінга, зростання кількості країн, що володіють ядерною зброєю, створює додаткову загрозу глобальній системі ядерної безпеки.

Визнаючи наміри США створити свою систему ПРО, Шарпінг спробував заспокоїти російську сторону, зазначивши, що американський проект ще не готовий. «Нам треба враховувати технічні труднощі, що виникають при створенні такої системи», — зазначив Шарпінг і виступив із закликом до збереження нинішньої системи міжнародних договорів у сфері ядерних озброєнь.

А напередодні віце-президент США Ді Чейні підкреслив, що США залишають за собою право виходу з Договору з ПРО, якщо в нього не вдасться внести зміни. Російські військові фахівці вважають, що будь-які зміни Договору з ПРО поставлять під загрозу виконання інших двосторонніх і багатосторонніх договорів про скорочення ядерних озброєнь. «Якщо Договіру з ПРО не будуть дотримуватися, це може підірвати значущість багатьох інших важливих договорів у сфері скорочення ядерних озброєнь», — заявив експерт у сфері ядерних озброєнь московського фонду Карнегі Олександр Пікаєв.

Астрід ВЕНДЛАНДТ Financial Times, 31 січня 2001 р.
Газета: 
Рубрика: