Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про нас

18 листопада, 2004 - 00:00

Кандидати на посаду президента України — Віктор Ющенко і Віктор Янукович — провели теледебати. Студія була оформлена в синьо-білих тонах, які тепер на Україні асоціюються з передвиборним блоком Януковича. Суперники були в однакових чорних костюмах. Ющенко вирізнявся лише оранжевою хустинкою, кінчик якої виглядав з кишені... Напередодні дебатів Ющенко заявив, що розраховує стати «психологічним переможцем». Але Янукович тримався впевнено... Дебати закінчилися, як і перший тур виборів, — нічиєю. Що, втім, не завадило кожному з кандидатів саме себе оголосити переможцем. Політологи... схилялися до висновку, що Янукович краще витримав жорсткі ефірні рамки. Ющенко ж «легше і впевненіше відповідав на поставлені запитання»... Словом, теледебати підтвердили: Україна — не Росія й не Америка.

«Известия»,
17 листопада 2004

Новий виток протистояння спонукав Януковича до того, щоб звернутися безпосередньо до виборців і взяти участь у теледебатах з Ющенком, від яких він спочатку відмовлявся. Щоправда, перші дебати, через які в понеділок увечері київські вулиці цілком опустіли, тільки переконали більшість громадян у їхній усталеній думці. Проте дебати могли мати вирішальне значення для тих 5 — 6% виборців, які ще не визначилися. Як виявилося, Янукович бився з несподіваною впевненістю. При цьому він дивився в камеру і звертався безпосередньо до електорату. Ющенко, навпаки, більше дивився на свого противника і виглядав напруженим.

«Tages Anzeiger»,
17 листопада 2004

Основним підсумком зустрічі в прямому ефірі Януковича та Ющенка стало несподіване відкриття, що за владу в Україні борються два противники Президента Кучми... Прем’єр-міністр побудував свій виступ на критиці правлячого режиму, раз у раз наголошуючи, що кризова ситуація в країні була створена за останні десять років, тобто за час правління Кучми. Тож за кілька днів до другого туру виборів з’ясувалося, що у президента Кучми фактично немає наступника. А Янукович не може гарантувати стабільність взятого нинішнім Президентом політичного й економічного курсу. Хоча раніше команда прем’єра робила особливі акценти на готовності забезпечити спадкоємність влади. Янукович підтвердив факт прямої участі структур влади й силових відомств у формуванні тіньової економіки, в корупції та рекеті. Його виступ був побудований як обвинувачення на адресу Ющенка та Кучми, які створили порочну систему влади. Прем’єр-міністр згадував болючі для виборця події не називаючи дат, складалося враження, що в усіх згаданих злочинних діях влади винний Ющенко. Лідер опозиції встиг делікатно поправити лише деякі фактичні помилки свого опонента... Віктор Янукович уперше виступив як публічний політик. І вперше тримався перед телекамерами впевнено, а говорив спокійно, доладно, зважуючи кожне слово. Ющенко, звиклий до публічних виступів, говорив емоційно й щиро, намагаючись викладати економічні теми максимально доступно.

«Независимая газета»,
17 листопада 2004

Газета: 
Рубрика: