Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Протистояння у брехні

Угорська опозиція на вулиці міряється силами з владою
27 вересня, 2006 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Багато спостерігачів за демонстраціями та подіями, які відбуваються в Угорщині, задаються питанням, чи переросте протистояння між опозицією та владою в революцію. Дехто поспішив дати ім’я цій революції — «біла», за аналогією з «помаранчевою», яка здійснилася в Україні. Справді, багато в чому сьогоднішні події в Угорщині нагадують те, що відбувалося майже два роки тому в Україні. Другий тиждень у центрі Будапешта постійно збираються демонстранти. Це переважно прихильники праворадикальних рухів, якi розбили на площі перед парламентом наметове містечко. У ньому є шатер для молитви, медпункт і намети, де ночують демонстранти, що приїхали здалеку. На площі торгують їжею, напоями та національною символікою. Крім того, на площі знаходиться труна, яка символізує кончину уряду Ференца Дюрчаня. Перед демонстрантами виступають естрадні артисти. Чисельність людей, які збираються в Будапешті, іноді сягає 20 тис. Значно менш чисельні акції проходять в інших містах Угорщини.

Однак на цьому схожість закінчується. В Україні люди виступили на знак протесту проти фальсифікації народного волевиявлення. В Угорщині люди були обурені брехнею прем’єр-міністра Ференца Дюрчаня. Вибух обурення серед угорців спровокувала плівка, оприлюднена Угорським державним радіо. На ній прем’єр Ференц Дюрчань зізнається, що соціалістам доводилося брехати, аби перемогти на весняних парламентських виборах, приховуючи реальне неблагополуччя в економіці. Сам Дюрчань і не оспорював справжність плівки, заявивши навіть, що гордий своїм зізнанням, яке прозвучало, за словами прем’єра, «в колі друзів». Спостерігачі припустили, що витік інформації організував сам Дюрчань, щоб підготувати суспільство до непопулярних, але необхідних реформ. Але якщо й так, навряд чи в правлячій коаліції чекали такої реакції.

Цим зізнанням прем’єра скористалася опозиція, яка підняла народ на демонстрації. І тепер на площах поряд iз прапорами Угорщини мітингуючі тримають плакати з гаслами такого змісту: «Якщо хочете стати президентом, приїжджайте до Угорщини і брешіть», «Дюрчаня — у відставку».

У понеділок опозиція подала голові парламенту Угорщини дві петиції, в яких вимагала скликання конституційних зборів, формування тимчасового уряду та негайного початку переговорів між різними політичними силами країни. Послання підписали, серед інших, відомі в Угорщині діячі культури, лікар та плавець- чемпіон. Представник парламенту прийняв петицію, однак розвитку ця ідея поки не набула. Головна вимога опозиціонерів — вихід у відставку прем’єр-міністра Угорщини Ференца Дюрчаня, який послідовно заявляє, що не збирається покидати свою посаду і має намір продовжувати прийняту програму реформ.

Слід відзначити, що дії опозиції стають більш організованими. Якщо раніше антиурядові виступи були спонтанними, то днями було оголошено про створення «Угорського національного комітету- 2006», що покликаний запобігати насильству за допомогою власної «служби безпеки».

Як показало опитування думки 1 тис. угорців, 51% із них вважає, що за нинішніми антиурядовими виступами стоїть найбільша опозиційна організація ФІДЕС. Під час подій у Будапешті арештовано понад 240 чоловік, які, на думку опозиції, повинні вважатися політичними в’язнями.

Тим часом угорська влада не має наміру йти на поступки опозиції. На передвиборній зустрічі прем’єр-міністр Ф. Дюрчань, керівник столичного комітету Угорської соціалістичної партії Дюла Молнар і мер Будапешта, який представляє партію Союз вільних демократів Габор Демськи, виступили з заявою, в якій висловлено рішучість усіма конституційними засобами захищати демократію, порядок та стабільність. Сам Ф. Дюрчань підкреслив, що не збирається йти у відставку, оскільки його підтримує більшість жителів країни. Він послався на результати одного з опитувань громадської думки, яке показало, що 57% респондентів не вважають його винним у нинішній кризі.

Останніми днями кількість маніфестантів зменшується, однак організатори мітингу планують поширити акції протесту на інші регіони країни. На думку політологів, праворадикали продовжуватимуть активні дії принаймні до неділі, на яку призначено місцеві вибори.

Чи продовжуватимуться акції опозиції і як довго? Чи можна назвати те, що відбувається в Угорщині, революцією?

КОМЕНТАР

Джордж ШОДЮЯ , газета Magyar Hirlap:

— Опозиція була розчарована результатом виборів. А почувши зізнання прем’єр-міністра у тому, що уряд обманював, щоб здобути перемогу на весняних виборах, люди вийшли на вулицю. За цими протестами немає руки Москви і вони ніяк не пов’язані з впливом Росії, як про це іноді доводиться чути. Протести опозиції не будуть зменшуватися, а навпаки продовжаться і надалі, але навряд чи можна очікувати, що вони перетворяться на щось на зразок землетрусу. Як мінімум демонстрації точно триватимуть до запланованих на наступну неділю виборів до місцевих органів влади. А далі буде видно. Ситуацію в Угорщині не можна порівнювати з тим, що відбулося в Україні — помаранчевою революцією. У нас немає ніяких підстав, щоб ставити під сумнів демократію, права людини чи Конституцію. В Угорщині немає революції, а є лише демонстрації, можливо, трапляються якісь сутички між демон странтами і поліцією. А це аж ніяк не можна назвати революцією. Ніхто не ставить під сумнів існуючий лад у країні. Багато угорців лише виступає за те, що прем’єр-міністр має подати у відставку. Характеризуючи загалом подiї в Угорщині зараз — це продовження політичної боротьби.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: