Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Російській оборонці демпінг не допоміг

12 листопада, 1998 - 00:00

Російська збройна промисловість сподівалася розвинути фінансово незначний, проте політично важливий успіх, що його досягнуто на грецькій частині Кіпру. Греки-кіпріоти до кінця цього року планують отримати комплекси протиповітряної оборони С-300. Такі комплекси становлять основу протиповітряної оборони України, крім того, вони є на озброєнні Китаю, Індії та Словаччини.

Після посилення контактів між оборонним відомством Греції та американською корпорацією «Рейтон», що продає ракети «Патріот», росіяни знизили ціну за комплекс до $200 мільйонів, що значно нижче за ціну, за яку згоджувалися продати свої ракетні комплекси американці.

Вибір греків на користь американських озброєнь зумовлено, вочевидь, підозрами, що росіяни не зможуть виконати складний контракт через фінансову кризу та політичну нестабільність у Росії. Крім того, можливо, зіграв роль і такий чинник, як «загальнонатовська солідарність».

Перемога американців на грецькому ринку озброєнь не викликає жодних сумнівів так само, як і нищівність поразки росіян. Ще в грудні очікується підписання чергової, вже $3,5-мільярдної угоди з американцями на постачання до Греції військових літаків.

Особливо неприємними ці події стають для росіян завдяки тому, що ринки військової техніки в Південно-Східній Азії та Індії різко скоротилися через світову фінансову кризу. На цих ринках, зокрема у Малайзії, Таїланді та В’єтнамі, росіянам раніше вдалося завоювати міцні позиції.

Греція ж до 2001 року планує витратити $17 мільярдів на модернізацію озброєнь. Туреччина впродовж наступних 30 років має намір укласти в зміцнення технічного забезпечення своїх збройних сил гігантські кошти — $150 мільярдів. А грецько-турецькі відносини все ще лишаються не найкращими. З огляду на посилення американсько-грецької військово-технічної співпраці можна очікувати, що турки не всі свої мільярди витратять на американські озброєння, як це часто відбувалося раніше. При виборі озброєнь для турецьких збройних сил на ринку головним чинником буде саме їхня конкурентоздатність і ціна, а не політичні мотиви. А значить, українські танко- та літакобудівники отримують добрий шанс...

№217 12.11.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Олександр ПАЛІЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: