Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Саакашвілі не дають святкувати

19 січня, 2008 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Iнавгурація президента Грузії Михайла Саакашвілі відбудеться 20 січня. Вона пройде у Тбілісі, перед будівлею парламенту. За попередньою інформацією в святі візьмуть участь делегації з 50 держав.

На інавгурації будуть присутні не лише високопоставлені чиновники, але й перші особи деяких країн. Уже точно відомо, що Тбілісі відвідають президенти Азербайджану та Вірменії. Також очікуються візити глав Польщі, Литви, деяких середньоазіатських держав. Українську делегацію очолить Юлія Тимошенко. США направить до Грузії міністра торгівлі Карлоса Гутьєреса. Спочатку очікувався приїзд держсекретаря Кондоліззи Райс, однак у зв’язку з близькосхідним турне вона відмовилася від візиту. Без першої особи приїде і російська делегація. Запрошений на інавгурацію Володимир Путін відмовився від поїздки і направив до Тбілісі керівника МЗС Сергія Лаврова. На думку експертів, відмова Путіна насамперед пов’язана з поганими відносинами зі його грузинським колегою.

Якщо влада Грузії занепокоєна організаційними питаннями, в опозиції інші завдання. У день інавгурації вона планує провести масові акції протесту. «Ми не дамо Саакашвілі спокійно святкувати перемогу, яка йому дісталася завдяки фальсифікації та крадіжці голосів. Влада ще пожалкує, що зважилися на інавгурацію», — заявив один із лідерів опозиції, колишній держміністр Георгій Хаїндрава.

Опозиція планує нанести основні удари у двох напрямах. У Тбілісі — по прилеглій до парламенту території, де проходитиме інавгурація. І в Кутаїсі — по околицях собору Баграта, в якому Саакашвілі збирається виголосити клятву. Противники Саакашвілі вже звернулися до тбіліської мерії з заявою про проведення маніфестації на центральній магістралі міста — проспекті Руставелі. Щоправда, міська влада відповіла відмовою. «Опозиція хоче використати для акції протесту ту ж територію, на якій проходитимуть інавгурація і парад, — заявив нам віце-мер Мамука Ахвледіані. — Звісно, мерія не може згодитися з цим. Тож якщо акція все-таки відбудеться, вона буде незаконною і викличе відповідну реакцію».

До дотримання порядку в місті особливо готуються правоохоронні органи. За словами високопоставлених поліцейських чинів, у Тбілісі буде посилено заходи безпеки. На посилений режим роботи перейде патрульна поліція.

Відмова влади змусила опозицію замислитися. Зараз її лідери вирішують, чи варто йти на відкриту конфронтацію і проводити маніфестацію в центрі міста. Як альтернативний варіант розглядається територія тбіліського іподрому.

Іраклій ХУЦИШВІЛІ
Газета: 
Рубрика: