Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Серйозні наміри

Глава Пентагону просить пiдтримати Україну
25 жовтня, 2005 - 00:00
ДОНАЛЬД РАМСФЕЛЬД ПОСПІШАЄ НА ДОПОМОГУ / ФОТО РЕЙТЕР

Глава Пентагону (міністр оборони) США Дональд Рамсфельд підкреслює, що зв’язки між НАТО й Україною дуже важливі. «Треба допомогти Україні здійснити реформи й інтегруватися в НАТО», — заявив він у Вільнюсі після зустрічі з президентом Литви Валдасом Адамкусом.

Учора в литовській столиці відбулися неформальні консультації НАТО—Україна, на які до Вільнюса прибули делегації держав-членів Альянсу, а також України, політичного й військового керівництва НАТО. У свою чергу президент Литви повідомив, що на зустрічі з Рамсфельдом було приділено увагу не лише питанням здійснення реформи та інтеграції України в Альянс, але й відбувся обмін думками з питань східної політики, відносин iз Росією та Білоруссю. Адамкус повідомив, що з питань політики щодо України в НАТО розбіжностей немає: його учасники закликають Україну якнайшвидше виконати вимоги, необхідні для інтеграції в Альянс. «Литва запропонувала допомогу Україні в цій області й її здійснює, у Києві литовські експерти беруть участь у наданні допомоги, передають литовський досвід», — відзначив литовський президент.

Заява міністра оборони США досить показова, і причин тому кілька. По-перше, в певному українському ЗМІ пройшла інформація про те, ніби США на вищому рівні вже ухвалили рішення про приєднання України до Плану дій з набуття членства — перелік зобов’язань, виконання яких приводить до вступу в Альянс. Слова Дональда Рамсфельда певною мірою підтверджують ці чутки. По-друге, заява глави Пентагону продемонструвала інтерес провідних членів НАТО до України. Під час візиту генсека НАТО Яапа де Хоопа Схеффера до Києва можна було не раз почути, мовляв євроатлантичні наміри України підтримують лише Литва й Польща. Американський міністр довів, що країни, що підтримують майбутній вступ нашої країни до Альянсу, не обмежуються лише колишніми «партнерами» соцтабору.

У чому полягає інтерес США? У неформальних бесідах американські дипломати неодноразово висловлювали підтримку українських зусиль на шляху до НАТО. Звучало це й на офіційному рівні — щоправда, раніше вони були більш схожі на протокольні запевнення. Реально про наближення країни до Альянсу можна говорити лише сьогодні, коли переважна більшість країн-учасниць НАТО підтримують кроки України. Обережність Вашингтона (як і інших столиць Альянсу), що простежується в заявах щодо Києва, не в останню чергу була пов’язана з нерішучістю України. Президент Віктор Ющенко по суті вперше минулого тижня зміг виразно пояснити громадянам, у чому полягають переваги вступу до Альянсу. Західні країни, до речі, побоювалися висловлювати свою підтримку українському прагненню до «євроатлантизму» через стурбованість, що, по-перше, певні політики можуть звинуватити їх у втручанні у внутрішні справи, а по-друге, можуть заявити про вплив на передвиборну ситуацію в Україні.

Чи не зникне бажання НАТО підтримати Україну? Насамперед це залежить від керівництва країни. Реформування оборонної сфери, послідовність у зовнішній політиці, демократичність і прозорість — у внутрішній, динамічний розвиток економіки — головні показники, досягнення яких підтвердить прихильність України до євроатлантичної інтеграції.

ДО РЕЧІ

Міністр оборони України Анатолій Гриценко у Вільнюсі обговорив iз міністром оборони США Дональдом Рамсфельдом ситуацію щодо захоплення судна «Panagia» з українським екіпажем поблизу берегів Сомалі. Як повідомило управління прес-служби міністра оборони, у ході бесіди зазначалося, що тривають переговори відносно звільнення українського екіпажу. А. Гриценко та Д. Рамсфельд домовилися, що у разі негативного розвитку цієї ситуації чи виникнення ситуацій у тих регіонах, де Україна не має можливості негайно надати технічну чи іншу допомогу, український уряд координуватиме розв’язання цих питань з країнами- партнерами, у т.ч. зі США.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: