Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Шокова терапія» по-німецьки

Майбутнє Шредера залежить від реформ
13 листопада, 2003 - 00:00

Політична доля німецького канцлера Герхарда Шредера цілком залежить від задуманої ним соціальної реформи. У Німеччині ні в кого не виникає сумнівів у важливості проведення реформ, однак загалом населення ставиться досить вороже до ініціативи уряду.

Результати останніх опитувань у Німеччині свідчать, що правлячі соціал-демократи переживають не найкращі часи. Падіння їхньої популярності серед електорату пов’язане насамперед із спробами німецьких «есдеків» впровадити реформи. Якби наступної неділі у країні відбулися вибори, то за німецьких соціал-демократів проголосували б лише 24% виборців. Водночас опозиція набрала б 51% голосів. Цікаво, що жодна німецька партія не заперечує необхідність реформ у країні. Низька народжуваність, рекорди у показниках безробіття, велика кількість людей пенсійного віку, найнижче економічне зростання в єврозоні змушують керівництво до радикальних дій із оздоровлення соціальної системи. Герхард Шредер запропонував програму реформ соціальної сфери під назвою «Агенда- 2010», або «Порядок денний- 2010», щоб створити нові робочі місця, досягнути розквіту економіки.

Німецький парламент висловився на підтримку непопулярних законопроектів, незважаючи на те, що частина депутатів від правлячої «червоно- зеленої» коаліції спочатку висловлювалася проти прийняття програми. В останній момент «ухильників» вдалося умовити проголосувати «за». Однак, як і передбачалося, бундесрат (палата земель, де більшість голосів має опозиція) не підтримав реформи та передав проекти документів до погоджувальної комісії, в якій представники опозиційних сил і «партії влади» мають рівну кількість голосів. Досягнення компромісу можливе тільки за внесення до програми змін, на чому наполягає опозиція. Представники християнської опозиції вважають, що реформувати необхідно не тільки податкову систему Німеччини, а слід оптимізувати й німецьке трудове право. Канцлер ФРН Шредер назвав те, що сталося, тактичними іграми, і водночас підтвердив готовність провести з опозицією нові консультації.

У минулому Шредер неодноразово ставив своє перебування на посаді канцлера у пряму залежність від прийняття реформ. Хоч останнім часом він і не нагадує про свою погрозу, можна з цілковитою упевненістю сказати, що без поліпшення стану справ в економіці країни правлячі позиції «червоно-зеленої» коаліції можуть значно послабшати. Через три роки в Німеччині відбудуться вибори. Герхард Шредер вже заявляв про своє бажання зберегти крісло канцлера і на третій термін. Однак у разі невдалого процесу реформування його бажання може залишитися нереалізованим. У небезпеці й сама коаліція партії соціал-демократів і «зелених», оскільки при «просуванні» законопроектів у парламенті уряду дедалі частіше доводиться сподіватися на підтримку окремих опозиціонерів. Водночас, зазначають прихильники Герхарда Шредера, лише власна більшість здатна забезпечити життєздатність правлячої коаліції.

Петра ЯСПЕР
Газета: 
Рубрика: