Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Шредер обіцяє втрутитися в ситуацію з «Кірх-медіа»

10 квітня, 2002 - 00:00

Вже можна остаточно стверджувати, що найбільша медіа- імперія Німеччини — «Кірх-медіа» — збанкрутувала. Компанія офіційно звернулася до Мюнхенського суду з проханням визнати її банкрутство через неспроможність обслуговувати свої борги. За даними «Німецької хвилі», сума цих боргів сягає 6,5 млрд євро, і йдеться про найбільше банкрутство в повоєнній німецькій історії.

Канцлер ФРН Герхард Шредер вже заявив, що його уряд зробить усе можливе, щоб урятувати робочі місця працівників. В компанії, що належала магнатові Лео Кірху, було зайнято до десяти тисяч людей. Тож, за словами Шредера, втручання уряду виправдане. Компанія виглядала ласим шматочком: вона мала контракти на трансляцію чемпіонатів світу з футболу 2002 і 2006 рр., гонок «Формули 1», їй належали права з розповсюдження фільмів, вона контролювала телеканали Sat-1, Pro 7. Тож недивно, що як тільки з’явилася інформація про можливе банкрутство «Кірх- медіа», з компанією розпочали переговори Сільвіо Берлусконі і Руперт Мердок. Переговори, як повідомляється, завершилися безрезультатно.

Едмунд Штойбер, прем’єр- міністр Баварії і головний суперник Шредера на виборах восени, з цього приводу натякав, що німецькі банкіри й видавці готові врятувати «Кірх-медіа» власними зусиллями, тоді як Шредер заявляв, що не має нічого проти того, щоб у бізнес були залучені фігури на кшталт Мердока.

Спостерігачі відзначають, що крах «Кірх-медіа» наочно засвідчив, що німецька економіка перебуває у важкому стані. Ситуація складається так, що обидва суперники — і Шредер, і Штойбер — однаково зацікавлені в тому, щоб врятувати компанію. Оскільки жодному з них не потрібне зростання безробіття, а Баварія досі виглядала на загальному фоні дуже благополучно.

Вiктор ЗАМ’ЯТIН, «День»
Газета: 
Рубрика: