Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Скандали й гроші передвиборної Грузії

22 грудня, 2007 - 00:00

У Грузії розгорілися два скандали. Один пов’язаний зі звинуваченням влади в антисемітизмі, яке пред’явив виборчий штаб кандидата Патаркацишвілі. Інший — із позовом об’єднаної опозиції проти екс-президента Михаіла Саакашвілі.

ЧЕРЕДА ПОЗОВІВ

Про розпалювання антисемітських настроїв відкрито заявив керівник виборчого штабу Бадрі Патаркацишвілі Валерій Гелбахіані. За його словами, влада, побоюючись перемоги Патаркацишвілі, згадала про його єврейське походження. Наприклад, представники правлячої партії заговорили про те, що людина з двома батьківщинами не гідна довіри. А чиновники дружно почали називати олігарха негрузинським ім’ям Аркадій, вказаним у паспорті кандидата.

«Тим самим влада підкреслювала, що Патаркацишвілі не належить до титульної нації, — вважає Валерій Гелбахіані. — Хоча насправді участь грузинського єврея у виборах — прекрасний симптом для Грузії. Причому Патаркацишвілі не просто бере участь, а має прекрасні шанси на успіх. У Грузії деякі намагаються роздути антисемітську тему, що є дуже небезпечною грою. Оскільки влада залучена в неї, значить вона не може боротися з нашим кандидатом законними методами».

Зараз Патаркацишвілі готує позов у Міжнародний суд у Гаазі. Він звинувачує владу в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

Скарга в суд надійде й проти Михаіла Саакашвілі. Позов готує об’єднана опозиція. На її думку, екс-президент продовжує користуватися привілеями, призначеними для глави держави. Це ставить кандидатів на головне крісло країни в нерівне становище.

Опозиція стверджує, що Саакашвілі користується охороною, пересувається на державному транспорті, проживає в спецрезиденції у передмісті Тбілісі. Своєрідно проводиться й передвиборна кампанія екс- президента. У зустрічах із виборцями беруть участь чиновники й міністри. Більше того, до цього процесу підключилася навіть виконуюча обов’язки президента Ніно Бурджанадзе.

«Дивно, що весь держапарат працює на рядового кандидата, — заявила лідер республіканської партії Тіна Хідашелі. — Цікаво, на якій підставі користується привілеями приватна особа — громадянин Саакашвілі? Гадаю, у нас досить підстав для звертання до суду».

Опозиція також вимагає, щоб екс-президент оприлюднив джерела фінансування своєї передвиборчої кампанії. Конкуренти підозрюють, що Саакашвілі витрачає бюджетні гроші.

Команда Саакашвілі спокійно відреагувала на звинувачення. Голова парламентського комітету з юридичних питань Леван Бежашвілі роз’яснив, що для президента країни деякі привілеї зберігаються навіть після відставки, а за грузинськими законами чиновникам не забороняється брати участь у передвиборній кампанії того або іншого кандидата. «Тут навіть не пахне порушенням закону, — заявив пан Бежашвілі. — Претензії у витраті бюджетних коштів також необгрунтовані. І взагалі, буде не погано, якщо наші опоненти самі представлять джерела фінансування».

ПЛАТА ЗА КРІСЛО

Потрібно зазначити, що прозорість фінансової частини — болюча тема практично для всіх грузинських кандидатів. Більшість із них заявляє, що кампанія ведеться на пожертвування населення й комерційних структур. Яких саме, ніхто не уточнює. Кількість грошей, що витрачаються, — також великий секрет. Найреальніший конкурент Саакашвілі Леван Гачечиладзе вже цілий місяць обіцяє, що свого часу суспільство отримає вичерпну інформацію. Хоч коли настане цей час — невідомо. Лідер Лейбористської партії Шалва Нателашвілі відрізнився смішною заявою, згідно з якою, його передвиборна кампанія обходиться в 17 тисяч ларі — трохи більше $10 тис. З урахуванням того, що на грузинських телеканалах вартість хвилини політичної реклами коливається в межах чотирьох- семи тисяч, легко передбачити, що Нателашвілі не вистачить суми вдесятеро більшої.

Найпрозорішим все-таки вважається Бадрі Патаркацишвілі. Вчора на презентації власної програми він заявив, що в разі перемоги витратить на різні соціальні проекти близько $1,5 млрд. Гроші підуть на оплату комунальних послуг населення, допомогу безробітним — близько $400 доларів кожному тощо. Щоправда, презентація виявилася заочною і відбулася по радіо, оскільки звинувачений у спробі держперевороту олігарх як і раніше остерігається приїжджати в Тбілісі.

«Різниця між обіцянками Патаркацишиві та іншими кандидатами — велика, — повідомив нам керівник передвиборного штабу бізнесмена Валерій Гелбахіані. — Бадрі Шалвович не використовуватиме на соцпроекти бюджетні гроші. Він постарається допомогти країні власним капіталом».

Влада Грузії віднеслася до заяви опального олігарха скептично. «Патаркацишвілі безумовно володіє величезним капіталом. Але зараз питання полягає в іншому. Чи не постарається він у разі перемоги використати службове положення й повернути витрачені гроші в дво- або трикратному розмірі? Мені здається, що виборцю варто подумати про це», — заявив голова Комітету з оборони й безпеки парламенту Грузії Гіві Таргамадзе.

Деякі експерти вважають, що обіцянки Патаркацишвілі просто банальний підкуп виборця. За словами Левана Бежашвілі, ЦВК обов’язково повинен розглянути це питання і якщо виявляться порушення закону, щодо олігарха будуть застосовані санкції.

Іраклій ХУЦИШВІЛІ
Газета: 
Рубрика: