Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Світ без Америки

Дозвольте висловити оригінальну ідею: найбільшими проблемами США є її зростаючий борг, інфраструктура, що поступово руйнується, дуже посередня початкова і загальноосвітня школа
8 травня, 2013 - 12:57

Дозвольте висловити оригінальну ідею: першорядна загроза, що стоїть перед Сполученими Штатами Америки в даний час і в осяжному майбутньому, це не Китай, що набирає силу, не безрозсудна Північна Корея, не ядерний Іран, не сучасний тероризм і не зміна клімату. Незважаючи на те, що все зазначене дійсно становить потенційну або фактичну загрозу, найбільшими проблемами США є її зростаючий борг, інфраструктура, що поступово руйнується, дуже посередня початкова і загальноосвітня школа, застаріла імміграційна система і повільне економічне зростання. Коротше кажучи, внутрішні основи американської влади.

Читачі в інших країнах можуть відреагувати на це міркування з часткою зловтіхи, отримуючи значне задоволення від труднощів, що мають місце в Америці. Таке ставлення ні для кого не може бути сюрпризом. США і ті, хто представляє їхні інтереси, несуть відповідальність за зверхнє ставлення (часто США може бути нацією, без якої не обійтися, але буде краще, якщо на це вкажуть інші). Приклади суперечностей між діями Америки та її принципами природно провокують лицемірство. Коли США не дотримуються принципів, які проповідують іншим, вони породжують обурення.

Однак, так само як і більшості спокус, підбурюванню до зловтіхи з приводу недоліків і труднощів Америки необхідно давати відсіч. Люди в усьому світі мають бути обережними у своїх бажаннях. Нездатність Америки впоратися зі своїми внутрішніми проблемами обернеться дорогою ціною. Фактично, ставка решти світу на успіх Америки практично є такою ж високою, як і ставка самих США.

Частково причиною цього є економіка. На частку економіки США все ще припадає одна четверта частина всього світового обсягу виробництва. У разі прискорення економічного зростання США збільшиться можливість Америки купувати товари та послуги інших країн, прискорюючи, таким чином, економічне зростання в усьому світі. У той час, коли Європа скочується в рецесію, а економічний розвиток Азії сповільнюється, тільки США (або, в ширшому сенсі, Північна Америка) мають потенціал для стимулювання відновлення світової економіки.

США залишаються унікальним джерелом інновацій. Більшість людей у світі зв'язуються один з одним за допомогою мобільних пристроїв, заснованих на технології, розробленій у Силіконовій долині. Більше того, Інтернет також був створений в Америці. Нещодавно нові технології, розроблені в США, значно збільшили можливості для видобутку газу і нафти з підземних пластів. На сьогодні ця технологія поширюється країнами світу, даючи можливість іншим товариствам збільшити виробництво енергії і скоротити при цьому як залежність від дорогого імпорту, так і свої викиди вуглекислого газу.

Крім того, США – це безцінне джерело ідей. В університетах світового рівня навчається значний відсоток майбутніх світових лідерів. Ще більш істотним є те, що США впродовж тривалого часу є прикладом того, чого можуть досягти ринкові економіки та демократичні політичні погляди. Значно більше ймовірності, що люди і уряди в усьому світі стануть більш відкритими, якщо американська модель буде сприйматися як успішна.

Зрештою, світ стикається з великою кількістю серйозних проблем: від необхідності зупинити поширення ядерної зброї, боротьби зі зміною клімату, підтримки функціонування світового економічного порядку, що стимулює торгівлю та інвестиції, до практичних заходів щодо регулювання діяльності у кіберпросторі, поліпшення глобального здоров'я та запобігання збройним конфліктам. Ці проблеми не зникнуть і не вирішаться самі по собі.

Незважаючи на те, що «невидима рука» Адама Сміта може забезпечити успіх вільних ринків, вона безсила у сфері світової геополітики. Забезпечення порядку вимагає, щоб формулювання і реалізація глобальних рішень для світових проблем здійснювалися видимою рукою керівників.

Зрозумійте мене правильно. Ніщо зі сказаного вище не припускає, що США зможуть ефективно впоратися з світовими проблемами самостійно. Відокремленість спрацьовує рідко. У США не тільки недостатньо коштів – сама природа сучасних глобальних проблем передбачає, що тільки колективні дії мають хороший шанс на успіх.

Водночас принцип багатосторонніх відносин набагато простіше захищати, ніж розробити і застосовувати. На сьогодні існує тільки один кандидат на цю роль – це США. Жодна інша країна не володіє необхідним поєднанням потенційних можливостей і перспектив.

Це повертає мене до аргументу, що США повинні привести свою країну в порядок економічно, фізично, соціально та політично, якщо вони змушені будуть надати ресурси, необхідні для підтримки порядку в світі. Кожен повинен сподіватися, що вони роблять це. Альтернативою світу, очолюваному США, буде не світ, очолюваний Китаєм, Європою, Росією, Японією, Індією або якою-небудь іншою країною, а світ, який ніхто не очолює. Такий світ, без сумніву, буде характеризуватися хронічною кризою і конфліктом. Це буде погано не тільки для США, але й для більшості жителів планети.

Проект «Синдикат» для «Дня»

Річард ХААС, президент Ради з міжнародних відносин (США)

Рубрика: