Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Свободу» оббрехали

Заступник головного редактора «Московского комсомольца» Айдер МУЖДАБАЄВ: «Це спланована кампанія, до якої Україна не має стосунку. Це — російські справи...»
10 липня, 2013 - 11:09

«Несанкціонована акція українських націоналістів» і «хулігани зі Свободи» — так інтернет-медіа описують нещодавню акцію перед редакцією газети «Московский комсомолец» в російській столиці. У мережі викладено відео, є світлини, на яких молодчики в масках з фаєрами, вигукуючи гасла українських патріотів, намагалися ввірватися в будівлю «МК». Але їх не пустили, після чого в редакцію полетіли фаєри, а молодчики спішно ретирувалися.

У ЗМІ пройшла інформація, що ці люди мають дотичність до ВО «Свобода». Причому багато українських журналістів не намагалися перевірити її ще раз, прийнявши на слово пост якогось Євгена Карася з Києва (у графі «місце роботи» у нього значиться: ВО «Свобода»). На своїй сторіночці в Facebook він опублікував світлини і відео з акції зі своїми коментарями. «Столична міліція Москви в шоці. Натовп із плакатами «Українки — не товар» кричала «Слава Україні!», «Слава нації!» і ввірвалася в приміщення через безпорадність представників приватної охорони», — пише Карась.

Народний депутат від ВО «Свобода» Ігор Швайка в коментарі «Дню» назвав цю акцію провокацією. «Це — вид діяльності проти «Свободи», з метою дискредитації її як політичної сили. Подібні акції вигідні тим, хто намагається списати будь-яку конфліктну ситуацію на націоналістичну силу, яка вперше в Україні репрезентована в ВР», — підкреслив Ігор ШВАЙКА. Він також зазначив, що влада України і Росії і надалі «інсценуватимуть подібні речі».

Потрібно відзначити, що самі «свободівці» створили для себе репутацію нетерпимих і войовничих націоналістів, що грає на руку їхніх опонентів. До речі, «один із механізмів дискредитації «Свободи» в тому, щоб підбігти до будь-якого неукраїномовного журналіста і кричати «Слава Україні!», «Героям Слава!», намалювати на собі якісь націоналістичні позначки і відразу викласти це в інтернет», — вважає Швайка.

Коментуючи заяви Карася про причетність українських націоналістів до цієї акції, він зазначив, що в соцмережах нескладно керувати підробленими сторінками — «тут поле для фантазії є безмежним».

«День» також зв’язався з редакцією «Московского комсомольца». Заступник генерального директора видання Сергій Рогожкін відмовився коментувати цей інцидент. Він лише сказав, що вся інформація є на сайті і кинув слухавку. Проте з незрозумілих причин новину про акцію на сайті «МК» було закрито.

Прокоментувати ситуацію погодився заступник головного редактора «МК» Айдер МУЖДАБАЄВ:

«Спочатку я коментував цей інцидент так: звичайно, це клоунада і жодного стосунку до українських націоналістів вона не має. Яке діло українським націоналістам до всіляких піар-акцій у Москві, спрямованих проти нашої газети? Проте я вже не впевнений. Якийсь один націоналіст із Києва вмістив інформацію, що «ми й далі продовжуватимемо». Я відразу не повірив у націоналістичні гасла, ідентичні гаслам українських патріотів, які вони вигукували. Але після цього поста на Facebook, може хтось із них і має стосунок до українських націоналістів. Гроші всім потрібні. А там — хай вони вже самі розбираються. Хай партія «Свобода» пояснить, чому і хто діє під їхньою символікою і в Facebook викладає світлини і пише в себе в працедавцях ВО «Свобода». А ось на запитання: «Чому ж поліція не затримала молодчиків?» — пан Муждабаєв відповів, що правоохоронці не охороняють редакцію «МК». Поліцейські «приїхали потім, але хулігани дуже швидко повтікали — сіли до мікроавтобуса і поїхали». «Цей виступ я пов’язую з кампанією цькування нашої газети, яка ведеться вже не перший рік. Ми знаємо, звідки ростуть ноги в цієї проплаченої піар-кампанії. Вже було декілька подібних хвиль і акцій, нібито, «проти проституції». Я вважаю, що це все спланована кампанія, до якої Україна не має стосунку. Це — російські справи...» — підкреслив Айдер Муждабаєв.

Ігор САМОКИШ, Іван КАПСАМУН, «День»
Газета: 
Рубрика: