Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Таємниці в’єтнамської війни випливають через 30 років

28 квітня, 2001 - 00:00

Колишній американський сенатор-демократ, один із імовірних претендентів на президентську посаду у 2004 році, Робер Керрі публічно визнав, що під час війни у В’єтнамі диверсійно-десантний загін під його командуванням відкрив вогонь на знищення по цивільних особах. Про це повідомила у вчорашньому номері газета «Нью-Йорк Таймс», яка вже кілька років збирає інформацію про події тридцятирічної давнини. Керрі повідомив, що «відчуває провину» за трагедію 25 лютого 1969 року, коли загинуло щонайменше 13 жінок та дітей. За тодішню операцію в дельті ріки Меконг Керррі отримав одну з найвищих нагород Сполучених Штатів — «Бронзову зірку». У його нагороджувальному листі мовиться, що того дня його загоном було знищено 21 в’єтнамського партизана і партію зброї. За словами ж самого Керрі, двічі сенатора від штату Небраска, все було дещо по-іншому... Керрі, який служив в 1969 році у В’єтнамі за званням лейтенанта, переповідає, що в долині Меконга їхній загін пізно вночі проводив розвідувальний рейд і відкрив вогонь пiсля того, як був сам обстріляний невідомими в зоні, в якій не повинні б були перебувати цивільні. Коли вони підійшли до вбитих в’єтнамців, то виявили кількох жінок та дітей і жодного дорослого чоловіка.

Інший вояк, який також був у цьому ж загоні, Герхард Кланн, переповів перебіг подій далекого 69 го ще по-іншому. За його словами, пан Керрі допоміг йому вбити одного старого, жінку і трьох дiтей в одній із хатин, а потім вояки зігнали всіх жителів поселення і розстріляли, аби ті не забили на сполох через загибель односельців. Оповідь Кланна підтвердила одна в’єтнамка, котра вижила в тій кривавій бійні.

Керрі, який нині обіймає посаду директора одного з нью-йоркських університетiв, не став заперечувати сказаного його колишнiм підлеглим, зазначивши лише, що їхні спогади просто відрізняються. Пан Керрі також додав, що не збирається відмовлятися від своєї нагороди, позаяк, за його словами, медаль для нього нічого не значить.

У В’єтнамі журналістське розслідування «Нью-Йорк Таймс», а також зізнання Боба Керрі, зустріли як «хорошу новину щодо самої сутності агресивної війни Штатів проти в’єтнамського народу». Про це повідомив учора «Дню» тимчасовий повірений у справах Соціалістичної Республіки В’єтнам Ву Тхе Хієн. Знаковим, на його думку, є визнання вини учасниками тих подій із американської сторини. В офіційне вибачення пан Ву поки що вірить дуже слабко, хоч і відзначив позитив у розвитку в’єтнамсько-американських відносин. Особливо після торішнього візиту екс-президента Білла Клінтона, який неофіційно, проте висловив жаль щодо трагічної війни. Пан Ву розуміє, що вибачення за події тридцятирічної давнини найближчим часом малоймовірне, позаяк у Штатах досі існує чимало анти- в’єтнамських політичних сил.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: