Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тирасполь образився на «дурницю» Кишинева

19 грудня, 2001 - 00:00

Придністров’я б’є на сполох. Керівництво невизнаної республіки критикує Кишинів через те, що останній збирається «викинути» тираспільців з переговорного процесу щодо урегулювання придністровського конфлікту. Міністр закордонних справ невизнаної республіки Валерій Ліцкай назвав «дипломатичною дурницею» намір Молдови змінити формат переговорів. Раніше молдовський президент Володимир Воронін категорично відмовився вести переговори з придністровським лідером Ігорем Смирновим, заявивши, що «для Придністров’я буде надто багато честі» брати участь як рівноправній стороні в переговорному процесі. Водночас він заявив про намір проводити переговори з посередниками — Росією та Україною.

Однак Валерій Ліцкай, за повідомленням Інтерфаксу, наголосив, що «Кишинів намагається ігнорувати п’ятисторонній формат, на якому сьогодні наполягають і посередники — Росія, Україна та ОБСЄ». «Це може призвести до того, що Молдова опиниться сама проти всіх. Якщо із переговорного процесу буде виключено Придністров’я, конфліктуючими сторонами залишаться Молдова, з одного боку, Росія та Україна — з другого. У цьому разі Вороніну не залишиться нічого іншого, як послідувати прикладу свого попередника Снєгура і оголосити, що Молдова перебуває в стані війни з Росією та Україною», — заявив Ліцкай.

Тон, який обрала останнім часом Молдова для вирішення різного роду питань, явно відзначається перенасиченням емоцій. Стосується це не тільки Тирасполя. Два тижні тому Кишинів звинуватив Київ у сприянні придністровській контрабанді. Похолодання, яке намітилося у відносинах України з Молдовою, у більшій мірі грає не на руку останній. Оскільки саме Кишиневу доведеться домовлятися з Києвом про бажане вилучення Тирасполя з переговорів щодо врегулювання придністровського конфлікту. Якщо, звісно, Молдова справді поставила собі це на меті, а не просто продовжує політику словесного тиску на Придністров’я. Втім, і Київ мав би нарешті бути більш визначеним: якщо на міждержавному рівні визнається неподільність Молдови, то чи лишається в такій декларації місце для винятків, якихось нюансів?

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: