Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У МВФ відбувається зміна варти

9 червня, 2001 - 00:00

Посада першого заступника директора-розпорядника МВФ, яка звільниться після залишення цього поста Стенлі Фішером і яку традиційно займе представник США, запропонована професору Стенфордського університету і вiдомому прихильниковi ліберальної економічної теорії Енн Крюгер, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Крюгер була основним претендентом на крісло радника з економічних питань у команді Джорджа Буша, але замість цього, ймовірно, буде стежити за реформуванням як головний кредитор фонду. Крюгер, маючи репутацію консервативного економіста, у часи президента Рональда Рейгана була головним економістом Свiтового банку. І після її відходу з цього поста його зайняв саме Фішер.

Призначенню пані Крюгер на посаду другої особи в МВФ передувала суперечка між директором-розпорядником Фонду Хорстом Келлером та міністерством фінансів США. Келлер спочатку запропонував у свої заступники кандидатуру Тіма Гейтнера (колишнього заступника міністра фінансів США в адміністрації президента Білла Клінтона). Нове керівництво США її не схвалило, скоріше за все, через дуже тісні стосунки з командою колишнього президента. Зрештою, Гейтнер став головою департаменту розробки політики фонду.

Змінюється і структура МВФ. Відтепер у Фонді створюється новий департамент з міжнародних ринків капіталу, першим головою якого вже призначений Герд Хойслер, колишній член ради директорів Бундесбанку і виконавчий директор Dresdner Bank. Пост головного економіста МВФ і керівника дослідницького департаменту отримав професор Гарвардського університету Кеннет Рогофф, який має чималий досвід роботи з фондом на початку 80-х.

Призначення Енн Крюгер повинне бути затверджене радою директорів МВФ, що не викличе особливих ускладнень, оскільки не є секретом «особливі» уподобання адміністрації Білого дому до Крюгер, відзначає New York Times.

Як себе буде вести Енн Крюгер на новому посту, як взагалі буде реагувати нове керівництво МВФ на все частішi заклики до перегляду ролі, стратегії та дій Фонду, поки невідомо. Цілком ймовірно, що «по-старому» вже не буде — отже, зміни можуть відбитися і на стосунках України з міжнародними фінорганізаціями. Проте від самого МВФ Київ не отримував кредитів вже досить давно.

Тетяна ГРИНЬ
Газета: 
Рубрика: